Serviciul Federal de Securitate din SUA a arestat un barbat care pregatea un atac asupra Casei Albe. Suspectul, care a fost dus deja la tribunal, avea de gand sa foloseasca o racheta antitanc, grenade si arme de foc. El urma sa-si puna planul in aplicare chiar azi sau in zilele urmatoare.

Publicat:17.01.2019, 17:28


Bjay PAK, PROCUROR: " Fortele de combatere a terorismului, sub conducerea FBI, l-au retinut azi pe Hasher Jallal Taheb, in varsta de 21 de ani, din Cumming, Georgia."

Autoritatile spun ca tanarul in varsta de 21 de ani, domiciliat in statul american Georgia, intentiona sa atace mai multe obiective din capitala, inclusiv Casa Alba. 

Bjay PAK, PROCUROR: "Intentia sa era sa atace Casa Alba si alte obiective din zona Washington DC, folosind dispozitive explozive artizanale si o racheta antitanc."

Agentii FBI erau pe urmele sale din martie anul trecut, cand au primit informatii despre radicalizarea suspectului. Cateva luni mai tarziu, tanarul si-a scos automobilul la vanzare, asa ca autoritatile au gasit o ocazie perfecta de a intra in legatura cu el. Atunci, un informator al serviciului secret s-a dat drept cumparator si a mers sa se vada cu tanarul.

La un moment dat, cel din urma i-a spus agentului ca intentioneaza sa atace tinte din SUA, cum ar fi Casa Alba si Statuia Libertatii si ca jihadul este cea mai buna fapta in islam.

In decembrie, la o intalnire cu un agent FBI sub acoperire, inculpatul a afirmat ca vrea sa provoace cat mai multe daune si ca se asteapta sa devina martir.

El i-a cerut agentului sa cumpere arme si explozibil pentru atacul asupra Casei Albe, iar dupa cateva zile a adaugat ca pregateste atacuri si asupra monumentelor lui

George Washington si Abraham Lincoln din capitala americana, precum si asupra unei sinagogi. Autoritatile considera ca tanarul nu avea complici.

Chris HACKER, angajat FBI:" Ancheta continua, insa in acest moment credem ca suspectul actiona pe cont propriu.”

Barbatul planuia sa comita atacurile pe 17 ianuarie, adica azi, sau la o data apropiata.