Succes pentru Ucraina, in domeniul militar. Kievul a anuntat ca a testat prima racheta de productie proprie, cu lansare de la sol. Racheta este capabila sa loveasca obiective situate pe uscat sau pe apa, insa nu se stie ce raza de actiunea are. Oficialii din tara vecina spun ca aceasta performata va "descuraja agresorii" Ucrainei.

Publicat:31.01.2018, 20:14

Alexandr TURCINOV, SECRETARUL CONSILIULUI NATIONAL PENTRU SECURITATE: ”Au avut loc teste de zbor reusite ale noii arme, o racheta lansata de la sol. In cursul acestor teste au fost verificate performanta de zbor si performanta tuturor sistemelor noii arme.”

 Racheta a fost testata pe un poligon din Ucraina si a avut succes. Lansarea acesteia a fost urmarita de mai multi oficiali din cadrul Armatei, dar si de secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate si aparare. Potrivit lui Alexandr Turcinov, prima racheta produsa integral in Ucraina poate lovi tinte situate pe uscat sau pe apa, cu lansare de la sol.

Alexandr TURCINOV, SECRETARUL CONSILIULUI NATIONAL PENTRU SECURITATE: ”Acesta este primul test si este foarte important pentru noi. De ce? Deoarece  dupa dezarmarea totala, care a avut loc dupa semnarea Memorandumului de la Budapesta, nicio racheta de croaziera nu a mai ramas in arsenalul armatei ucrainene. De fapt, astazi am deschis o noua etapa a programului de rachete.”

 In contextul conflictului cu separatistii sustinuti de Rusia in estul tarii, Ucraina si-a marit semnificativ bugetul pentru aparare.