Numarul romanilor si bulgarilor care au decis sa-si paraseasca tara pentru a se stabili in Marea Britanie a inregistrat o crestere simtitoare in ultimii ani, potrivit statisticilor oficiale ale Londrei.

Publicat:12.10.2017, 12:34

Astfel, de la 230.00 de români si bulgari în 2014, s-a ajuns anul trecut la 413.000, potrivit Office for National Statistics (ONS). Cresterea enorma a numarului de români si bulgari care traiesc în Marea Britanie reflecta eliminarea restrictiilor privind drepturile lor de a lucra în aceasta tara în 2014, dar nu e clar cum a fost influentata de Brexit.

Potrivit statisticilor oficiale britanice, aproape 80% dintre imigrantii români si bulgari de varsta activa muncesc si doar 11.500 sunt someri. Restul studiaza, lucreaza de acasa sau sunt pensionati anticipat.

Guvernul de la Londra urmeaza sa stabileasca un sistem de permise de sedere temporara pentru noii imigranti din UE dupa Brexit, dar acestia nu vor mai avea dreptul sa se stabileasca în Marea Britanie. Rich Pereira, directorul-adjunct al ONS, a declarat, potrivit Guardian, ca “negocierile pentru parasirea Uniunii Europene reprezinta o sursa de îngrijorare pentru cele doua grupuri de imigranti”.

Datele ONS arata ca 23% dintre românii si bulgarii de vârsta activa lucreaza în industria hoteliera si restaurante, iar alte 23%, în constructii. 18% lucreaza în domeniul financiar-bancar. Ei castiga în medie 8,33 lire sterline pe ora, mai putin decât salariul mediu din Regatul Unit: 11,30 lire sterline pe ora.