Presedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret ce impune restrictii economice Ucrainei ca urmare a actiunilor inamicale la care au recurs autoritatile de la Kiev, referire la sanctiunile impuse Rusiei de catre Ucraina.

Publicat:23.10.2018, 06:43

Decretul semnat de Putin stabileste ‘masuri economice speciale’ împotriva Ucrainei, care ar putea consta în restrângerea vânzarii de resurse energetice si a investitiilor ruse în economia ucraineana, precum si restrângerea importurilor de produse agricole ucrainene, a explicat agentiei Ria Novosti responsabilul Comisiei Dumei de Stat pentru Piete Financiare, Anatoli Aksakov.

Conform textului decretului, guvernul rus are sarcina sa stabileasca în mod concret ce vor cuprinde aceste sanctiuni, cum va fi garantata aplicarea lor, plus o lista cu persoane si entitati care vor fi supuse sanctiunilor ruse.

Decretul mai mentioneaza ca sanctiunile vor putea fi ridicate daca si Ucraina, la rândul ei, renunta la cele instituite de ea.

Guvernul de la Kiev a impus în luna septembrie sanctiuni împotriva companiilor ruse RZD Logistics, Promkompleksplast si Gazgolder, acuzate de Ucraina de colaborare cu provinciile separatiste Donetk si Lugansk.

Anterior, în luna mai, presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a semnat un decret cu sanctiuni împotriva Rusiei si le-a prelungit pe cela instituite în anul 2014, anul când Rusia a anexat Crimeea.

Sanctiunile decise de Ucraina vizeaza circa 1.750 de persoane si peste 750 de entitati. Persoanele supuse acestor masuri sunt jurnalisti, politicieni, activisti, militari si oameni de afaceri care desfasoara activitati în Crimeea, iar companiile ruse sanctionate de Kiev activeaza în domenii precum apararea, productia de tutun, aviatie, transporturi, diverse alte industrii, finante, mass-media si sectorul informatic.