Google+

Zika a fost declarata "urgenta globala de sanatate publica". Masurile ce pot fi luate dupa reuniunea OMS de la Geneva - VIDEO

Zika a fost declarata "urgenta globala de sanatate publica". Masurile ce pot fi luate dupa reuniunea OMS de la Geneva - VIDEO
Embed:

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat raspandirea virusului Zika "o urgenta de sanatate publica, la nivel international".

 

Adoptarea unei astfel de masuri ar putea insemna deblocarea unor fonduri, dar si resurse suplimentare, in incercarea de a contracara virusul. Reuniunea de urgenta de la Geneva s-a tinut cu usile inchise.

Maladia, transmisa printr-o intepatura de tantar, se propaga intr-o maniera exploziva in America de Sud. Este un pericol mai ales pentru femeile insarcinate sau cele care isi doresc sa ramana gravide in viitorul apropiat, pentru ca provoaca microcefalie in cazul nou-nascutilor. Specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii cred ca pana la sfarsitul anului vor inregistra 4 milioane de cazuri.

Presedintele Barack Obama si omologul sau brazilian au vorbit la telefon despre problema virusului, periculos mai ales pentru femeile insarcinate.

Cu ajutorul a numerosi voluntari, autoritatile sanitare de la Rio au pornit o "Campanie de informare pentru Carnaval". Actiunea vine in contextul luptei impotriva epidemiei de Zika. Si, ca sa ridice moralul oamenilor, pe langa brosurile cu recomandari, au fost impartite si tricouri inscriptionate cu sloganul "Pleaca Zika".

Virusul care provoaca o maladie aparent benigna a fost asociat cu explozia de cazuri de microcefalie la nou-nascuti.

"Zilnic, la fiecare 20 de minute, pulverizez insecticid. Incerc sa port haine care acopera intregul corp, dar pe caldura asta e mai greu. Am grija sa nu fie vreun loc cu apa statuta sau umezeala la mine acasa. Acum, ca sunt insarcinata, sunt si mai ingrijorata".

Daca nu sunteti o femeie insarcinata, nu e niciun motiv sa nu veniti la Carnavalul si la Olimpiada de la Rio - este mesajul autoritatilor braziliene.

"E foarte important pentru femeile insarcinate sa inteleaga ca acesta este un moment dificil".

Dupa Brazilia, unde au fost deja inregistrate un milion si jumatate de cazuri de infectare cu Zika, tara cea mai afectata este Columbia. Acolo au fost confirmate aproximativ 20.000 de cazuri, dintre care peste 2.000 la femeile insarcinate. Guvernul columbian a declarat cel mai inalt nivel de alerta, astfel incat spitalele sa fie pregatite pentru propagarea maladiei.

In plus, femeile care vor sa ramana insarcinate au fost sfatuite sa-si amane planurile pentru cel putin o jumatate de an.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn