Google+

Cine sunt castigatorii primului program de educatie antreprenoriala pentru elevi, din Republica Moldova - Startup School, powered by Orange

Programul Startup School, powered by Orange - primul program de educatie antreprenoriala din Republica Moldova - si-a desemnat castigatorii. Programul a fost lansat in ianuarie curent, la initiativa Orange Moldova si implementat in parteneriat cu Dreamups Inovation Campus si a avut drept scop sa dezvolte capacitatile si abilitatile antreprenoriale ale elevilor cu potential de antreprenor, astfel contribuind pe termen lung la dezvoltarea ecosistemului de afaceri din Republica Moldova. Acest proiect a fost dedicat in exclusivitate elevilor claselor a X-a - a XII-a, care isi fac studiile la unul dintre liceele sau centrele de excelenta din municipiul Chisinau.Julien Ducarroz, Director general Orange Moldova: “Creativitate, agilitate, spirit antreprenorial, aceste aşteptări le are un angajator de la un potenţial angajat. Orange, fiind trendsetter în tehnologie şi adept fidel al inovaţiilor, şi-a  propus să contribuie la dezvoltarea acestor abilităţi la tinerii din Moldova. Programul Startup School powered by Orange vine să reconfirme obiectivele noastre de a avea tineri ambiţioşi  şi de succes. Orange, prin proiectele susţinute, va continua să facă cele mai mari investiţii în domeniul educaţiei tinerii generaţii.”  

 

În cadrul programului au aplicat 220 de elevi de la 6 centre de excelenţă, 44 de licee (41 de licee din municipiu şi trei licee din ţară: Costeşti, Tiraspol şi Orhei). Aplicanţii au fost evaluaţi şi aleşi să participe în program, în baza a două etape de selecţie: completarea unui formular de aplicare online şi desfăşurarea unui interviu cu o echipă de experţi, reprezentaţii Orange şi echipa de organizare a proiectului din Dreamups. Criteriile de evaluare au fost: creativitatea şi capacitatea de a rezolva probleme, spiritul de echipă, entuziasmul, responsabilitatea, result-oriented, perseverenţă, leadership, comunicare, dar şi interesul de a învăţa antreprenoriatul. 

 

În rezultatul acestui exerciţiu, au fost selectaţi 70 de elevi de la 4 centre de excelenţă şi de la 23 de licee din municipiu, care, pe parcursul a 13 săptămâni au avut parte de traininguri şi sesiuni de iniţiere în lumea antreprenoriatului. În cadrul celor 17 sesiuni tematice, participanţii au fost familiarizaţi cu parcursul lansării unei afaceri: începând cu identificarea problemei cu potenţial de afacere, transformarea acesteia într-o idee de business, testarea, formarea echipei, inclusiv strategia de vânzări, aspectele legale şi financiare ale afacerii.

 

Tematicile au fost livrate de cei mai buni mentori în materie de business din ţară, printre care: Dumitru Slonovschi, director general Magenta Consulting, George Teodorescu, director regional Mixbook pentru Moldova, România şi Ucraina, Tudor Darie, fondator Fagura.md, Mihai Stipanov, fondator Dreamups şi ArboCapital şi alţii.

 

Pentru finală, participanţii au avut ca obiectiv realizarea a 15 teme pentru acasă, săptămânal. În rezultat, au fost selectaţi 30 de finalişti.

 

Pe 26 mai s-a desfăşurat sesiunea oficială de închidere a programului, unde finaliştii Startup School şi-au prezentat ideile de startupuri. Acestea au fost apreciate de un juriu profesionist, format din reprezentanţi Orange Moldova şi mentorii programului.  Astfel, au fost desemnaţi cei nouă câştigători ai Programului Startup School, powered by Orange la următoarele categorii: 

 

I. “Cea mai inovativă idee de afacere”

Locul I – Mario Midoni – Verity;

Locul II - Madalina Severin - 6teen;

Locul III - Grigore Budac, Discloud;

 

II. “Cea mai bună prezentare a ideii de afacere“

Locul I – Anastasia Coroi, PetLord 

Locul II - Daniela Gabura, Sweetella 

Locul III - Olga Morozan, PrograMed 

 

III. “Cel mai mare progres în cadrul programului“.

Locul I – Istrati Petru-Dragoş, Metta;

Locul II - Nicoleta Spinei, StudentsHelp;

Locul III - Parascovia Digori, Infohub. 

 

Câştigătorii programului au primit premii valoroase de la Orange:

Locul I - Laptop ASUS şi participarea gratuită în cadrul programului internaţional de accelerare Founder Institute Chişinău;

Locul II - Tabletă Samsung;

Locul III - Telefon HTC.

 

Mihaela Radu, Preşedinte Dreamups: ”Noi, la Dreamups, credem că  spiritul antreprenorial trebuie dezvoltat încă de pe băncile şcolii. Prin intermediul programului Startup School am reuşit să ajungem la o mică parte de elevi talentaţi care au potenţialul să devină antreprenori şi să contribuie pe termen lung la prosperitatea ţării în care trăim. Desfăşurarea Startup School şi interesul sporit al elevilor a demonstrat, încă o dată, relevanţa existenţei unui program de educaţie antreprenorială care nu învaţă elevii numai clasica teorie, dar învaţă practic cum să dezvolţi o afacere.”

 

Participanţii Startup School, powered by Orange, au apreciat mult lansarea unui astfel de program în Republica Moldova. 

 

Olga Morozanu, câştigătoare Startup School:A fost o experienţă frumoasă, am învăţat multe lucruri de la diferite persoane, începând cu cum să identific o problemă şi cum să-mi dezvolt afacerea mea, cum să atrag persoane în echipe şi care să fie planul meu de acţiuni, adică pas cu pas, ceea de ce are nevoie o afacere”.  

 

* Startup School, powered by Orange, este primul program de educaţie antreprenorială pentru elevi, desfăşurat în premieră pentru Republica Moldova, lansat la iniţiativa Orange Moldova şi implementat în parteneriat cu Dreamups Innovation Campus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Acest articol este un produs comercial


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din IT

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn