Google+

Imaginile alterate, ”curatate” in timp real cu o noua tehnologie - VIDEO

Imaginile alterate, ”curatate” in timp real cu o noua tehnologie - VIDEO
Embed:

Daca pentru ochiul uman imaginile distorsionate sunt uneori greu de descifrat, pe viitor ne-ar putea ajuta computerele.

 

Cercetători din Marea Britanie au dezvoltat o tehnologie bazată pe inteligenţă artificială, în stare să “cureţe” în timp real imaginile alterate. Iar aceasta s-ar putea dovedi utilă la bordul vehiculelor care se conduc singure.

 

Într-un laborator din Cambridge, Marea Britanie, un panou de sticlă decorativă este folosit pentru a distorsiona imaginea unor obiecte filmate cu o cameră web. Imaginile sunt apoi corectate în timp real cu ajutorul unei tehnologii bazată pe inteligenţă artificială, numită DeepRay. Folosind şase reţele neurale artificiale, specialiştii au arătat computerului nenumărate obiecte şi imaginile lor distorsionate, învăţându-l să le reconstituie corect, cam în acelaşi fel în care procedează creierul uman.

 

Tim Ensor, reprezentant al companiei: ”Maşina creează practic o imagine nouă de la zero, bazându-se doar pe înţelegerea felului cum arată lumea reală. Într-un fel, face ceva foarte similar cu ochii minţii noastre. Ne uităm la o imagine distorsionată printr-o bucată de sticlă opacă, dar construim în mintea noastră imaginea a ceea ce credem că se află de partea cealaltă.”

 

În unele cazuri însă, computerul s-a descurcat chiar mai bine decât ochiul uman, reuşind să identifice obiectele din imagini pe care omul nu le-a recunoscut. Dincolo de experiment, tehnologia s-ar putea dovedi utilă în cazul vehiculelor care se conduc singure, pe baza senzorilor şi camerelor.

 

Thomas Carmody, reprezentant al companiei: “Murdăria, stricăciunile, apa de ploaie, vremea rea, ceaţa, toţi aceşti factori pot reduce claritatea imaginilor. Un instrument cu inteligenţă artificială poate elimina aceste efecte din faţa camerei, oferind computerului care operează vehiculul imagini mai bune, chiar şi în medii extreme.”


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din IT

s-a intamplat acum 1 an:

  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn