Daca pentru ochiul uman imaginile distorsionate sunt uneori greu de descifrat, pe viitor ne-ar putea ajuta computerele.

Publicat:05.01.2019, 09:03

Cercetatori din Marea Britanie au dezvoltat o tehnologie bazata pe inteligenta artificiala, în stare sa “curete” în timp real imaginile alterate. Iar aceasta s-ar putea dovedi utila la bordul vehiculelor care se conduc singure.

Într-un laborator din Cambridge, Marea Britanie, un panou de sticla decorativa este folosit pentru a distorsiona imaginea unor obiecte filmate cu o camera web. Imaginile sunt apoi corectate în timp real cu ajutorul unei tehnologii bazata pe inteligenta artificiala, numita DeepRay. Folosind sase retele neurale artificiale, specialistii au aratat computerului nenumarate obiecte si imaginile lor distorsionate, învatându-l sa le reconstituie corect, cam în acelasi fel în care procedeaza creierul uman.

Tim Ensor, reprezentant al companiei: ”Masina creeaza practic o imagine noua de la zero, bazându-se doar pe întelegerea felului cum arata lumea reala. Într-un fel, face ceva foarte similar cu ochii mintii noastre. Ne uitam la o imagine distorsionata printr-o bucata de sticla opaca, dar construim în mintea noastra imaginea a ceea ce credem ca se afla de partea cealalta.”

În unele cazuri însa, computerul s-a descurcat chiar mai bine decât ochiul uman, reusind sa identifice obiectele din imagini pe care omul nu le-a recunoscut. Dincolo de experiment, tehnologia s-ar putea dovedi utila în cazul vehiculelor care se conduc singure, pe baza senzorilor si camerelor.

Thomas Carmody, reprezentant al companiei: “Murdaria, stricaciunile, apa de ploaie, vremea rea, ceata, toti acesti factori pot reduce claritatea imaginilor. Un instrument cu inteligenta artificiala poate elimina aceste efecte din fata camerei, oferind computerului care opereaza vehiculul imagini mai bune, chiar si în medii extreme.”