Daca ar avea 40 de ani Renato Usatii s-ar bate cu Igor Dodon in turul doi pentru fotoliul de presedinte. Cel putin asa arata datele unui sondaj realizat de Institutul Republican International. Partidele celor doi ar forma si o noua majoritate in legislativ.

Publicat:21.04.2016, 14:23


Sondajul arata ca daca ar avea varsta pentru a candida la alegerile prezidentiale, atunci Renato Usatii ar acumula cele mai multe voturi si s-ar luptain turul doi cu fostul coleg de proteste Igor Dodon. 


Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidentiale, pentru cine ati vota?

 

Renato Usaîi -20 %Igor Dodon -18% Andrei Nastase- 12%Maia Sandu -10 %Vladimir Voronin -6% 


Astfel, dupa primul tur de scurtin pe primul loc s-ar situa primarul de la Balti, Renato Usatii cu 20 la suta, fiind urmat de liderul socialistilor Igor Dodon care ar acumula 18 procente. In primii trei ar intra si liderul Platformei DA, Andrei Nastase cu 12 la suta. Peste 10 la suta din alegatori ar vota pentru fostul ministrul al Educatiei Maia Sandu, iar sase ar opta pentru candidatura lui Vladimir Voronin.

Aceeasi tendinta se pastreaza si la capitolul incredere in politicieni, unde Usatii si Dodon sunt lideri.

ÎNCREDERE ÎN POLITICIENI ÎN TARÄ‚

 
Renato Usatîi -27 %Igor Dodon – 24%Maia Sandu -16%Andrei Nastase -13%Vladimir Voronin - 8%

Astfel, tot Renato Usatii deschide topul, cu putin peste 27 la suta, fiind urmat de Igor Dodon cu 24 la suta. 16 la suta din alegatori au spus ca au incredere in Maia Sandu. Andrei Nastase este in preferintele a 13 la suta din respondenti. In top cinci intra si liderul comunistilor. 

Cifrele din intreaga tara sunt diferite decat cele din capitala.

ÎNCREDERE POLITICIENI CHISINÄ‚U

Maia Sandu 25 %Igor Dodon 20%Andrei Nastase 19%Renato Usatîi 17%Iurie Leanca -5%Vladimir Voronin -5%

Astfel, locuitorii capitalei au cea mai mare incredere in Maia Sandu, pe locul doi se claseaza socialistul Igor Dodon cu 20 la suta. Andrei Nastase a castigat increderea a 19 la suta din respondentii din Chisinau. Renato Usatii a acumulat 17 procente, iar pe locul cinci s-au situat Iurie Leanca si Vladimir Voronin. 

Studiul mai arata ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 75 la suta dintre alegatori ar merge la urne, fiind inregistrata o crestere a intentiei de vot. In Parlament ar accede 6 partide, dintre care doar trei din actualul legislativ. 

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri, pentru ce partid ati vota? 

 
PN – 21 %PSRM  20 %PAS  12%PPDA  12 % PD – 6 % PCRM – 6%

 
Partidul lui Usatii si socialistii ar acumula cele mai multe mandate, fiind urmati de Partidul Pas al Maiei Sandu si Partidul Paltforma DA, care ar acumula cate 12 la suta. PD si  PCRM ar fi la limita pragului electoral. PLDM, PL si PPEM ar ramane in afara parlamentului. Sondajul a fost realizat de Insitutul Republican International in perioada 11-25 martie pe un esantion de 1500 de persoane, iar marja de eroare este de 2,8 la suta.