O fotografie in care Adolf Hitler imbratiseaza cu afectiune o fetiata de 7 ani ascunde o realitate intunecata.

Publicat:14.11.2018, 06:24

Rosa Bernile Nienau, o fetita de origine evreiasca, se afla cu mama sa în multimea care celebra ziua de nastere a lui Hitler, la Berghof, în 1933. Când acesta a aflat ca si copila este nascuta în aceeasi zi cu el, a invitat-o în casa, unde au facut împreuna câteva fotografii.

Momentul a fost surprins de Heinrich Hoffman în 1933 la Berghof, cu doar sase ani înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aceasta a fost scoasa la licitatie în Maryland si s-ar putea vinde cu 10.000 de dolari, scrie BBC News.

„Versiunea semnata de Hitler n-a mai fost facuta publica pâna acum. Hitler se poza frecvent cu copii, în scopuri propagandistice. Ceea ce este socant la aceasta poza este ca pare sa o îndrageasca cu adevarat pe aceasta fetita. Am fost pur si simplu socat. A dezvoltat o prietenie fata de „unchiul Hitler”, care a durat pâna în 1938”, a declarat Bil Pangoupulos, cel care a scos-o la licitatie.

Ceea ce a pus bazele prieteniei dintre Hitler si micuta Rosa a fost ziua de nastere comuna. Nici macar atunci când a aflat ca micuta este de origine evreiasca nu si-a schimbat atitudinea fata de ea, scrie Daily Mail. Astfel, el i-a trimis copilei o copie a fotografiei facute cu ocazia întâlnirii lor din 1933.

„Draga si atenta Rosa Ninau si Adolf Hitler, 16 iunie 1993”, a scris el pe spatele fotografiei.

Între 1928 si 1935, fata i-a trimis lui Hitler si consilierului sau Wilhelm Bruckner cel putin 17 scrisori, pâna când secretarul liderului nazist, Martin Bormann, le-a transmis Rosei si mamei sale sa nu îl mai contacteze. Cu toate acestea, Hitler a fost deranjat de acest ordin al secretarului lui, care invoca „lipsa de puritate”.

„Sunt oameni care au un adevarat talent în a-mi distruge orice sursa de fericire”, i-ar fi zis Adolf Hitler lui Hoffman, care ulterior a scris o carte intitulata „Hitler a fost prietenul meu.”

„Rosa si Hitler devenisera foarte apropiati, atât de apropiati încât dictatorul a refuzat toate apelurile de a rupe legatura cu ea. În cele din urma, cele doua au fost obligate sa se tina departe de el”, a mai explicat Pangoupulos.

În aceasta carte publicata în 1955, fotograful a mai inclus o alta fotografie cu cei doi, pe care a denumit-o „Draguta lui Hitler.” Din imagini se vede cum cei doi se îmbratiseaza, în timp ce fetita i s-ar fi adresat liderului nazist cu „unchiul Hitler.”

Potrivit Daily Mail, când Hitler s-a împrietenit cu Rosa, era deja în vigoare legea care le permitea nazistilor sa persecute evrei.
La un an dupa ce Rosa si mama sa au fost obligate sa rupa legatura cu liderul nazist, a început al Doilea Razboi Mondial.

Pâna la finalul lui, sase milioane de evrei si-au pierdut viata. Rosa a murit într-un spital din Munchen, în 1943, la 10 ani de la prima discutie cu Hitler. Fata era doar pe un sfert de origine evreiasca. 

Sursa: Daily Mail