Scriitorul si epigramistul Efim Tarlapan s-a stins aseara, la varsta de 71 de ani. El a suferit un infarct si a murit in bratele sotiei si ale fiului sau. Colegii sai de la Uniunea Scriitorilor spun ca epigramistul a fost activ pana in ultima zi.

Publicat:09.12.2015, 07:13


Primul care a anuntat ca poetul s-a stins a fost fiul sau. “Si-a dat ultima rasuflare în bratele mele si ale mamei. A plecat subit, dar calm si linistit”, a scris Corneliu Tarlapan pe Facebook. Colegii de la Uniunea Sciitorilor spun ca Efim Tarlapan a discutat  cu ei chiar ieri si se simtea bine. 

Arcadie SUCEVEANU, PRESEDINTELE UNIUNII SCRIITORILOR: “Chiar ieri a trecut pe la Uniunea Scriitorilor. Era un om robust, sanatos chiar, viguros, pana in ultima clipa. Asemenea oameni in jurul carorar domneste umorul sunt sarea si piperul vietii literarea.”


Prin epigramele sale, Efim Tarlapan ironiza pe seama personajelor si realitatilor politice si sociale. De aceea, spun colegii sai, multe usi au fost inchise pentru el in perioada sovietica. 


Nicolae DABIJA, SCRIITOR: “Era citit de toata lumea, inclusiv de Comitetul central al partidului. Daca spuneai ca ceva nu este in ordine cu aceasta tara, atunci spuneai ca iti bati joc. ”

 
Arcadie SUCEVEANU, PRESEDINTELE UNIUNII SCRIITORILOR: “Nu intodeauna sagetile lui erau unse cu miere, bineinteles ca continea si vitriol, insa nu erau mortale niciodata.”
 

De-a lungul vietii, Efim Tarlapan a fost redactor literar la mai multe ziare, inclusiv la Literatura si Arta.


Nicolae DABIJA, SCRIITOR: “Eu cred ca doar oamenii buni pot avea umor. Pentru ca ei se preocupa de cei din jur.”

 
Efim Tarlapan este autor al antologiilor de umor „Atlas comic” si „Buturuga mica” si detine peste 30 de premii literare obtinute in Republica Moldova si Romania. El a fost si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. In 1997, impreuna cu sotia sa, prozatoarea Zinaida Cenusa, a plecat la Cluj, unde a locuit o perioada, apoi a revenit la Chisinau.  Sicriul cu corpul neinsufletit al poetului va fi depus maine la biserica sf. Teodora de la Sihla, in jurul orei 14, iar vineri Efim Tarlapan va fi inmormantat la cimitirul central de pe strada Armeneasca.