Google+

Afacere cu miros dulce, dar cu gust amar. Antreprenorii din Causeni, care se ocupa cu cresterea crizantemelor, spun ca in acest an vanzarile s-au "ofilit", iar investitiile sunt mult mai mari decat veniturile - VIDEO

Afacere cu miros dulce, dar cu gust amar. Antreprenorii din Causeni, care se ocupa cu cresterea crizantemelor, spun ca in acest an vanzarile s-au "ofilit", iar investitiile sunt mult mai mari decat veniturile - VIDEO
Embed:

Afacere cu miros dulce, dar cu gust amar. Antreprenorii din Causeni, care se ocupa cu cresterea crizantemelor spun ca in acest an vanzarile s-au "ofilit". Desi au investit multi bani si munca, oamenii se plang ca sunt nevoiti sa vanda florile la un pret de nimic.

 

Explozie de culoare si miros in gradina Ninei Trifan din satul Zaim. De mai bine de 15 ani femeia creste crizanteme. A inceput cu specii mai simple, culori mai putine, dar in timp de un deceniu si-a imbogatit colectia cu crizanteme de toate nuantele. In acest an vanzarile au scazut foarte mult, se plange femeia si, respectiv, pretul s-a micsorat cu circa 20 de lei fata de anul trecut. 

 

Crizantemele cresc pe o suprafata de aproape 30 de ari. In fiecare floare alba sau galbena a investit mult efort si suflet, spune femeia. 

 

Nina TRIFAN, FLORAREASA: "Raman cu florile in pepinera."

 

Pentru a-si dezvolta afacerea, floricultorii au investit nu doar timp, dar si bani. Pe langa sistemul de irigare prin picurare, utilizeaza si alte utilaje moderne.

 

Totusi, pentru ca e mult de munca familia Trifan apeleaza si la zilieri ca sa ingrijeasca florile. Insa, de la an la an, tot mai greu e sa gasesti muncitori, iar cei care vin, sunt neatenti, spune femeia. 

 

Autoritatile locale sustin ca incearca sa sustina producatorii locali. 

 

In florariile de la Causeni o crizantema in ghiveci se vinde cu 40-80 de lei. Ele raman inflorite pana in decembrie, chiar si dupa primele ninsori. Potrivit specialistilor de la Ministerul Agriculturii, in tara noastra nu exista vreo institutie responsabila de ramura floriculturii.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn