Biciclete moldovenesti pentru europeni. Un fost ciclist de la noi si, in acelasi timp, fost ministru, si-a deschis la Chisinau o fabrica de biciclete. Pentru ca in tara noastra oamenii prefera sa mearga mai mult cu autoturisme luxoase, numai o patrime din ele raman in tara, restul iau calea strainatatii. Urmariti in continuare povestea afacerii care merge ca... pe 2 roate.

Publicat:22.03.2014, 16:14


De la biciclete pentru copii, pana la modele MTB. 8 modele de biciclete sunt pregatite la Chisinau pentru ca fiecare moldovean sa incalece pe doua roti. 

Andrei TCHMIL, OM DE AFACERI: "Nimic nu este imposibil"


Asta si-a zis Andrei Tchmil cand s-a gandit sa-si deschida o fabrica de biciclete la Chisinau. 

Andrei TCHMIL, OM DE AFACERI:"La comanda noastra, se produc cadre pentru biciclete, dupa care vin aici si trec prin prelucrare tehnica, le vopsim, le lipim abtibilduri, le dam cu lac, dupa care, aici, la fabrica, au loc ultimele procese."


16 angajati au grija de procesul de asamblare, iar piesele sunt importate. Meseriasul este nea Ion, care le arata baietilor mai tineri ce trebuie sa faca. 


De fapt, pe toti mecanicii i-a adus la fabrica pasiunea pentru doua roti, asa ca pe toti ii auzi indemnand moldovenii sa urce pe biciclete.

Bicicletele sunt adaptate la cerintele de pret ale moldovenilor, spune patronul. Preturile incep de la 1800 de lei si ajung pana la 8 mii de lei.

Andrei TCHMIL, OM DE AFACERI: "În prezent, noi putem produce pâna la o suta de biciclete pe zi. Dar nu avem nevoie de atâtea, de aceea asamblam biciclete într-un regim lejer."


Fabrica de biciclete de la Chisinau activeaza din martie, anul trecut. Abia a intrat pe piata, asa ca vanzarile nu sunt prea mari.


Tot ce se vede din aceste imagini a izvorat din dragostea lui Andrei Tchmil pentru ciclism. Si-a dedicat viata acestui gen de sport, fiind ciclist de performanta. Daca vi-l aduceti minte, a fost ministrul sportului in guvernul Tarlev si presedintele federatiei de ciclism din Moldova. Desi pe drumurile Moldovei practic nu exista conditii pentru ciclisti, fostul sportiv inca mai spera. 

Andrei TCHMIL, OM DE AFACERI: "Este greu sa îti imaginezi ca vor aparea curând piste pentru biciclisti. Dar ca autoritatile trebuie sa le dea oamenilor sansa de a trece la transport ecologic si sa mai aiba si placere din asta, este un lucru evident."


Fabrica isi propune sa vanda in Moldova in acest an 1700 biciclete, iar 5500 de bucati  vor fi exportate.