Cu o saptamana inainte de venirea primaverii, centrul capitalei s-a colorat in alb-rosu. Mesterii populari si-au scos in vanzare martisoarele pe care le-au creat cu multa migala si daruire. Preturile sunt in functie de model si marime, pornesc de la 5 lei si ajung pana la cateva sute.

Publicat:22.02.2018, 12:33

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV:In centrul capitalei comerciantii de martisoare au intins o adevarata alee colorata in alb si rosu. Se pare ca simbolul primaverii a inspirat din plin, asa ca acesta poate fi gasit in diferite forme si marimi.” 

 Victoria si sotul acesteia sunt ceramisti de ani buni. Daca pe parcursul anului plamadesc vase si suvenire din lut, in ultima luna de iarna vine randul martisoarelor.

„Cumperi ata, pregatesti lutul, pregatesti modelele si tot asa pe parcursul anului se munceste.”

„Formele noastre traditionale, care sa duca chiar si peste hotare simbolul nostru."

„Sunt oameni inteligenti care  apreciaza lucrul acesta.” 

 Ludmila Onici vine la Chisinau tocmai de la Stefan Voda. Se deplaseaza cu greu dupa 7 interventii nereusite la coloana vertebrala. Martisoarele sunt singura sursa din care poate pune bani deoparte pentru un nou tratament.

”Corzancutele singura le-am inventat, la internet eu nu cunosc sa lucrez cu dansul si singura din capul meu le-am inventat. Pe piata sunt unicale. Imi trebuie sa gramadesc banii ca sa ma pun pe picoare.” 

 Pretentiosii care vor un martisor pentru fiica sau sotie pot cumpara cercei sau coronite cu simbolul primaverii.

„Cercei avem de doua feluri, sotiei i-a venit ideea. Sunt la 25 de lei. Avem coronite crosetate manual la 50 de lei, la 30 si fluturasi la 100 de lei."

 In cazul altor comercianti, cartea de vizita  sunt martisoarele voluminoase. Aceasta mesterita se mandreste cu opincutele care vin la pachet cu flori si busuioc.

„Sunt din piele, cu flori vii, cu grau, cu flori de busuioc. 00:21- Ne mandrim cu acesti doi moldoveni. Mi-am dat staruinta ca sa fie cat mai multe chestii vestimentare in stil traditional. Martisorii moldoveni sunt preferati de turisti sau de persoane care cei dragi peste hotare.” 

 Pana la 1 martie a mai ramas doar o saptamana, asa ca moldovenii fac rand la tarabele cu martisoare. Cumparatorii spun ca preturile sunt pamantesti, iar traditia frumoasa.

„De an ce trece am observat sunt foarte multe idei interesante. 00:50- Este un obicei foarte frumos, inspira prospetime, venirea noului sezon.”

„Este prima zi in care caut, pentru copil si pentru familie.” 

"Totul e frumos. Pentru specialistii din spital, vrem sa le bucuram inima si sufletul. Ne reabilitam de 6 ani. Cum va par preturile? Accesibile!”

 Martisorul este simbolul romanesc al primaverii si este purtat la piept  in luna martie. La sfarsitul anului 2017, martisorul a fost inclus in lista patrimoniului imaterial UNESCO, care are scopul de a le proteja si promova.