In secolul XXI, medicina lipseste in numeroase sate din tara. Acolo, nu gasesti un medic de familie, nemaivorbind de un punct medical. Oamenii se plang ca pentru o consulatie, trebuie sa parcurga kilometri intregi pana in satele vecine ori spitalele raionale. Salariile mici si conditiile proaste de munca ii trimit pe specialisti, de cele mai multe ori, peste hotarele tarii.

Publicat:08.06.2018, 15:00

Aceasta batrana se plange ca se duce la doctor, doar cand durerea devina insuportabila. Si asta pentru ca in sat nu gasesti un medic de familie. In cazurile mai grave, matusa cheama doctorul din satul vecin, doar ca de multe ori acesta vine cu intarziere.

Daca este ocupat, bineinteles ca vine mai tarziu. Sunt bolnavi. Lucreaza bietul om.„ 

La fel ca si alti sateni, batrana incearca uneori sa se trateze singura cand se simte rau.

„Beu ceaiuri din plante.„

„ Cumpar pastile singur.„

In satul Samananca, din Orhei locuiesc in jur de 800 de oameni. Localnicii spun ca de doi ani, punctul medical este inschis. Este un adevarat chin, recunosc acestia, mai ales ca boala nu asteapta.

Timp de 30 de ani, Maria Goriuc a fost asistenta medicala ani in acest sat. A iesit la pensie, iar de atunci nimeni nu s-a retinut pentru mult timp aici.

Spune, insa, ca din lipsa de doctori, oamenii vin la ea dupa ajutor.

Iar punctul medical din localitate a ramas de izbeliste. Cladirea, pur si simplu, se darama.

Suada KARKOUKI, REPORTER PROTV: „Tot ce indica faptul ca centrul medical este inchis este aceasta piatra,  pe care oricine o poatea da cu usurinta intr-o parte si deschide usa, care nici macar nu este incuiata.„

Incaperea destul de spatioasa, unde erau inainte sali pentru proceduri medicale, acum este pustie. Pe ici colo, mai poti vedea instrumente medicale ori cutii de la medicamente.

Suada KARKOUKI, REPORTER PROTV: „Coridoarele sunt murdare, peretii jerpeliti, iar usile deschise vraiste. Aici, unde pot sa presupun doar ca a lucrat candva un medic sunt o multime de fise medicale ale pacientilor, imprastiate peste tot.„

Nu am gasit primarita din sat la locul de munca. Ulterior, prin telefon, Ioana Gotiuc ne-a spus ca a incercat sa gseasca o solutie, insa nu a mai reusit.

Ioana GOTIUC, PRIMAR SATUL SAMANANCA: "Ne-am adresat la Ministerul Sanatatii si ne-au raspuns ca ei cauta. Suntem nevoiti sa mergem in satul Teleseu chiar si pentru niste picuratori. „

Problema principala este salariul mic. Un asistent medical primeste 2 mii de lei pe luna, ne-a spus primarul. Doar in Orhei, sunt 3 sate unde nu gasesti un medic de familie. Cei de la Ministerul Sanatatii nu ne-au oferit numarul total de localitati rurale din Moldova, care sunt in aceeasi situatie si au refuzat sa comenteze problema.