O mare de bujori in satul Bujor din Hancesti. Satul a fost inundat de flori aseara, pe strazi a mirosit a placinte coapte si a rasunat muzica si chiotele tinerilor. Localnicii s-au adunat la Festivalul Bujorilor organizat pentru prima data in satul care poarta nume de floare.

Publicat:23.05.2018, 15:12

Tinerii din sat si-au pus tinute traditionale si au purtat in maini buchete de bujori. In  frunte cu niste calareti si acompaniati de tobosari, ei au au mers pe strazile satului.

Rand pe rand locuitorii, dar si cei veniti din satele vecine s-au strans in centrul Bujorului, la sarbatoare. Acolo a fost incis un coptor in care placintele s-au copt pe loc, iar gospodinele au pregatit si alte bucate traditionale. 

“Tare e buna paine de pe vatra, asa am crescut, din tigaie, ne-am facut fete mari si femei si gospodine.”

“Placintele, galustele, cu plachie, cu torta.”

 Tot satul a rasunat de muzica populara si de chiote de veselie. Asambluri folclorice si interpreti chiar si din Romania si-au demostrat maiestria. 

Ofelia Florica HARANGUS, INTERPRETA:Am fost impresionata referitor la parada portului popular, m-au impresionat colectivele artistice. Am recunoscut multe cantece din Muntenea, ceea ce inseamna ca folcorul circula.”

 Mesterii populari si-au expus creatiile, dar si obiectele mostenite de la bunici. Au putut fi admirate chiar si ulcioare cu o vechime de 100 de ani.

Adrian ONUTA, MESTER POPULAR:Mostenesc acest mestesug de la bunicul meu, sunt din dinastie de olar, astazi am prezenta oale pentru sarmale, ulcioare pentru vin, suvenire.”

 Gheorghe TORNEA, MESTER POPULAR: “Pe placaje, avem volum in relief, avem peirogravura, folosim mai multe tehnici. Asta nu este lucru meu de baza este un hoby, eu lucrez seaza noaptea dupa ce vin de la lucru.”

 Evenimentul a fost colorat de mult umor si veselie. Satenii si invitatii la sarbatoare spun ca festivalul le-a amintit de anii in care sezatorile si horile din sat erau obisnuite. Asa ca pentru cateva ore au uitat de griji si s-au bucarat impreuna.

“Ne bucuram, ca este un asemenea festival nu se uita obiceiurile care trebuie sa fie”   

"Foarte frumos, forte bine, multumim cei care au organziat sa faca in fiecare an.”

“Fara cuvinte, sora mea  m-a invitat, e de minune, imi place foarte mult mai da doamne asa ceva.” 


Primarul satului spune ca de mult si-a dorit sa organizeze un astfel de festival.

Gherghe COSLET, PRIMAR:Bujorenii au fost receptivi, asemenea sarbatori nu au fost organizate de mult la noi inafara de hramul satului.”

Festival Bujorilor este la prima editie, iar localnicii isi doresc sa devina o traditie.