Google+

SCADE leul, CRESC preturile. Mai multi producatori au scumpit lactatele: "Vad pretul si imi trece pofta"

SCADE leul, CRESC preturile. Mai multi producatori au scumpit lactatele: "Vad pretul si imi trece pofta"
Embed:

Deprecierea leului loveste si in producatorii de produse lactate. In urmatoarele zile ne-am putea pomeni cu majorari de preturi cu pana la 20 la suta. Un producator a anuntat deja ca de maine va scumpi laptele cu un leu pe litru.

 

Nina Cociorva din Braviceni, Orhei are o afacere in domeniul produselor lactate de mai bine de 15 ani. Ea spune ca anul 2015 a lovit greu in activitatea sa, prin deprecierea leului. Asta pentru ca ambalajele si alte marfuri legate de producere sunt importate, deci, platite in valuta. 

 

Nina COCIORVA, PROPRIETAR FABRICA DE LACTATE: “Ceea ce cumparam noi, ambalaj, maiele, ce este legat de producere, inafara de materia prima.”

 

Deocamdata preturile raman cele vechi, insa peste cateva saptamani acestea ar putea creste.

 

Nina COCIORVA, PROPRIETAR FABRICA DE LACTATE: “Pe langa laptele pe care il avem noi, o buna parte cumparam si de la oameni. Cred ca oamenii or sa ceara un pret mai mare, asa ca inevitabil, preturile se vor majora.”

 

Asa ca nici pomina de investitii in dezvoltarea fabricii.

 

Nina COCIORVA, PROPRIETAR FABRICA DE LACTATE: “Ne-am facut pentru anul 2015 planuri mari. Vin niste resurse din Polonia la o dobanda de 3%. Ce importanta are ca se anunta o dobanda mica, dar la panou cifrele se schimba in fiecare zi. Suntem pusi in situatia sa incetam a dezvolta firma.”

 

Totusi, un producator a anuntat deja ca de maine va scumpi laptele cu un leu. Directorul Asociatie producatorilor de lactate spune ca in urmatoarele satamani preturile se vor majora cu pana la 20 la suta. Pe langa deprecierea leului si modificarile de legi, intrate recent in vigoare, vor face ca preturile sa creasca.

 

Carolina LINTE, DIRECTOR ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE PRODUSE LACTATE: “Totodata, avem armonizarea legislatiei care va duce la necesitati de implimentare a ISO si modernizare a calitatii care va face sa creasca pretul la lactate.”

 

Oamenii, la randul lor, se plang ca nu mai pot suporta atatea scumpiri. 

 

“Aceasta nu e saptamana alba, dar saptamana neagra.”

 

“Cand vad cascavalul de o suta si ceva de lei imi trece pofta, nu-l mai cumpar.”

 

Solicitati de Pro TV, responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii au spus ca deocamdata nu cunosc nimic despre o posibila majorare a preturilor.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn