Si-a dorit sa devina un pictor de succes, dar nu s-a gandit vreodata ca va avea sansa sa-si indeplineasca visul. Acum, invata la un liceu de arte plastice din capitala si primeste gratuit pensule, vopsele si panze. Vorbim despre un adolescent din Causeni, care a devenit eroul campaniei "Adopta un talent". Prin intermediul acestui proiect, copiii talentati din familii social vulnerabile sunt ajutati sa-si schimbe destinul.

Publicat:28.10.2018, 13:13

S-a nascut in satul Coscalia, din Causeni, intr-o familie care i-a oferit toata dragostea necesara. Parintii, insa, nu au avut suficienti bani ca sa-i puna in valoare talentul de a picta. De mic, baiatul admira arta si operele marilor pictori. 

Denis MOSCALU:Mi-a placut Nicolae Grigorescu. Cautam operele lui pe internet.“ 

 Iar noutatea ca va fi ajutat sa-si dezvolte talentul a aparut in viata lui ca o minune. El s-a mutat la Chisinau, traieste la camin si invata la liceul de arte plastice “Igor Vieru”. Nu are nicio zi de odihna. 

Denis MOSCALU:Termin lectiile la ora 5, apoi pictez singur. Sambata avem ore de matematica si duminica la desen.“ 

Campania “Adopta un talent” presupune ca fiecare copil sa fie ghidat si ajutat de un mentor. Alaturi de Denis este pictorul si profesorul de la Academia de Arte, Iurie Matei.

Profesorii recunosc ca multi elevi sunt nevoiti sa renunte la ore, pentru ca materialele necesare pentru pictura sunt foarte scumpe. Doar intr-o saptamana, Denis a primit vopsea si pensule de 3 mii de lei. In afara de asta, acest domeniu este putin sustinut si dezvoltat de autoritatile de la noi.

Proiectul ii apartine Gaiei Panzaru, care face voluntariat de zece ani. Ea spune ca a trimis peste 300 de scrisori autoritatilor din diferite localitati din tara, cu rugamintea de a gasi copii talentati din familii social-vulnerabile. A primit raspuns la doar 15 dintre ele.

Gaia PINZARU, AUTORUL CAMPANIEI:Cred ca din cauza iresponsabilitatii. O sa-i ajutam pe termen lung, pana cand vor deveni independenti.“ 

 Multa pasiune pentru ceea ce face si recunostinta penru sansa pe care a primit-o ii ofera ambitie de a-si realiza visul, spune Denis.

In decembrie, alti 3 copii vor fi selectati pentru a deveni eroii campaniei.