Sate intregi din Moldova sunt zdruncinate de tragedii produse pe anumite treceri de pietoni. Si nu pentru ca acestea ar fi blestemate asa cum spun localnicii, ci pentru ca pe-acolo soferii isi permit sa zboare ca vantul fara sa le pese ca prin fata lor trec oameni. PRO TV in colaborare cu Inspectoratul National de Patrulare a facut un top al celor mai periculoase treceri de pietoni, cele pe care de-a lungul anilor s-au produs adevarate carnagii.

Publicat:11.08.2016, 15:43


Ratus este sartul care a suferit cel mai mult din cauza unei treceri de pietoni.  

Mihai, Mihaela si tatal lor isi petrec serile in jurul unei fotografii – singura care le-a ramas de la mama lor. De 8 ani nu o mai au alaturi. 


Femeia se intorcea de la munca, iar cand a incercat sa treaca strada, pe unde avea tot dreptul sa o faca, a fost lovita de o masina. 


Mihaela a crescut plangandu-si mama seara de seara si pastrandu-i lucrurile cu sfintenie.


Soferul vinovat a scapat cu o pedeapsa usoara. 


Aceeasi trecere de pietoni a distrus si viata altei familii si a umbrit copilaria acestor doua fetite. Alina a vazut totul. O masina i-a smuls sora in varsta de 7 ani din fata ochilor intr-o secunda. 

S-a intamplat chiar de Craciun pe stil Vechi, cand fetele se intorceau acasa de la colindat. 

Soferul a achitat familiei despagubiri si a scapat usor la judecata. 

Maria ZABAREJNII, MAMA VICTIMEI “Patru ani de inchisoare cu suspendare, iar peste un an am aflat ca a plecat in Portugalia. Ar fi trebuit sa stea dupa gratii, unii fura o nimica toata si stau inchisi, dar el mi-a ucis copilul.”

Ratusul, un sat mic a purtat doliu ani la rand, satenii fiindu-i zdrobiti unul dupa altul pe trecerea de pietoni. 

Sorina OBREJA, REPORTER  “Ratusul este un sat ranit de-atatea tragedii. In prima casa de langa colt un barbat a murit, peste doar doua case o femeie a ramas fara sot, iar la vecinii lor, doi copii au ramas fara tata. Toti au murit pe aceasta trecere de pietoni pe care satenii o numesc blestemata.”


Aceasta este cea mai sangeroasa trecere din cate cunoaste Moldova. Abia anul trecut, dupa protestele localnicilor acolo a fost instalat un semafor si camere de luat vederi care, pur si simplu obliga soferii sa se opreasca in fata pietonilor. 
Potrivit datelor INP, acum in topul celor mai periculoase treceri de pietoni din Moldova sunt cele din satele Chetrosu si Todiresti, raionul Anenii-Noi. Am trecut pe acolo cu frica.

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV “La Chetrosu sunt trei treceri de pietoni, toate marcate clar cu rosu, cu indicatoare noi si chiar limitatoare de viteza. Dar asta nu ajuta. Putini sunt soferii care dau voie pietonilor sa treaca.”

Chetrosu este si el un sat ravasit de tragediile de pe sosea. Aceasta femeie si-a pierdut fetita de 7 ani. O adoptase dupa ce fusese abandonata la spital si o crescuse cu toata daruirea. 

Galina IANIOGLU, MAMA ADOPTIVA “7 ani am crescut-o, o pregateam de scoala. Si cand sa treaca pe zebra, un autobuz s-a oprit, iar ea a ivit capul sa vada daca nu mai vine alta masina si i-a zdrobit capul. Mai tarziu am adoptat alte doua fetite. Foarte greu ne-a fost.”

Au trecut 10 ani de atunci, dar nimic nu s-a schimbat. Femeia, care vinde legume langa o astfel de trecere, asista zilnic la un calvar provocat de indiferenta soferilor. 

Galina IANIOGLU, MAMA ADOPTIVA “Nu se opresc, asteptam noi ca soferii sa se opreasca, iar ei inca ne si cearta. De parca nu ar avea si ei mame, nu ar avea copii.”

Tot la Chetrosu, acum un an o femeie a fost ucisa de un sofer care nici macar nu s-a oprit. A lasat-o sa zaca in mijlocul drumului pana cand niste sateni au dat de ea.  SINCRON: Oxana FILIPOV, FIICA“Mama a murit la spital, la doua ore de la lovitura.”
Soferul asa si nu a mai fost gasit. 

Oxana FILIPOV, FIICA “Daca el nu ar fi simtit ca a lovit pe cineva nu s-ar fi ascuns si nu si-ar fi ascuns masina.”

Autoritatile locale au un bilant trist, care creste an de an. 

Leonid ZALEVSCHI, PRIMAR CHETROSU “Pe trecerile acestea avem vreo 16 persoane decedate. Sunt si oameni raniti”

Pe locul doi in topul trecerilor de pietoni care asista la un adevarat masacru sunt cele din Peresecina, urmate de trecerile din Magdacesti, cea din fata unei scoli medii din Calarasi (str. Alexandru cel Bun), din orasul Lipcani pe soseaua M14 si din satul Chircani din raionul Cahul.


In capitala prima in topul trecerilor de pietoni periculoase este cea de la intersectia bulevardului Dacia cu strada Bacioii Noi cu 15 accidente inregistrate in 2015. Pe locul doi este intersectia de pe strada Grenoble intersectie cu Ungureanu (8 accidente) si cea de pe Stefan cel Mare din fata primariei (7 accidente).

Lista completa a trecerilor de pietoni pe care s-au produs cele mai multe si mai grave accidente:

1. Anenii Noi d/n R2 Chisinau-Bender, km 25+800m (trecere pietonala) de la intersectie cu drum de acces în s. Todiresti 

2. Criuleni M2 Chisinau-Soroca-frontiera cu Ucraina , km 17-18 s. Ratus, 

3. Orhei M2 Chisinau-Soroca-frontiera cu Ucraina , km 27 s. Peresecina 

4. Criuleni M2 Chisinau-Soroca-frontiera cu Ucraina , km 15-16 s. Magdacesti, 

5. Calarasi R1 Chisinau-Ungheni-Sculeni- fr. cu România,km 49+500m, or. Calarasi, str. al. cel bun, scoala medie 

6. Briceni M14Brest-Briceni-Chisinau-Tiraspol-Odesa, segmentul de la km 603+300, pîna la km. 604+500 traverseaza or. Lipcani 

7. Cahul R34 Hîncesti-Leova-Cahul-Slobozia-Mare, km 107, s.Chircani 

8. Rezina R13 Balti- Soldanesti-Rîbnita, km 98+650 – 99+370m 

9. Vulcanesti M3 Chisinau-Cimislia- Vulcanesti-Giurgiulesti- fr. cu România, km 175 - 175+900m 

10. Comrat M3 Chisinau-Cimislia- Vulcanesti-Giurgiulesti- fr. cu România, km 126+500m 

Anul trecut numai in capitala 27 de pietoni au fost ucisi pe marcajul care le este destinat si aproape 400 (379) au fost raniti. Iar in toata tara bilantul ajunge la  38 morti si aproape 700 (659) de raniti.