Parlamentul a aprobat alocarea a 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat pentru plata datoriilor acumulate de Moldovagaz pe luna octombrie si noiembrie catre Gazprom. Pentru asta au votat deputatii PAS si cei ai Partidului Sor, in timp ce comunistii si socialistii au fost impotriva. Acestia au cerut audierea Nataliei Gavrilita pe acest subiect, dar solicitarea lor nu a acumulat suficiente voturi.

Publicat:25.11.2021, 17:57

Proiectul care prevede alocarea a 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat a fost aprobat de urgenta, la solicitarea de ieri a prim-ministrului Natalia Gavrilita. Banii urmeaza sa fie transferati catre Energocom care la randul sau isi va achita datoriile catre Moldovagaz. Din acesti bani, Moldovagaz urmeaza, pana maine, sa-i achite Gazprom-ului, datoriile acumulate in luna octombrie si noiembrie, in valoare de 74 de milioane de dolari. Socialistii si comunistrii s-au aratat impotriva si au cerut audierea Nataliei Gavrilita pe acest subiect.

Petru BURDUJA, DEPUTAT PSRM:„De ce banii nu se dau direct la Moldovagaz, dar apera o sociatate pe actiuni Energocom? Totodata, pe ce termen se dau acesti bani?”

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Noi rezolvam doua probleme – pe de-o parte datoria care s-a format in octombrie si pe de alta parte stingem o parte din datoriile pe care le are Termoelectrica, care consuma gaz, da caldura si mai da si curent electric. E simplu, transparent.”

Ministrul finantelor sustine ca statul a fost nevoit sa intervina dupa ce Moldovagaz nu a reusit sa gaseasca o solutie si a solicitat ajutorul Guvernului. Acum 3 zile, Gazprom a transmis o notificare catre Moldovagaz prin care ameninta ca va sista furnizarea gazelor naturale catre tara noastra, daca aceasta nu-si va achita datoriile curente la gaz, in termen de 48 de ore. Ieri Ministrul Infrastructurii a anuntat ca termenul a fost extins pana maine.