17 deputati au purtat panglica Sfantul Gheorghe in ziua de 9 mai, insa amendarea lor nu va fi o procedura simpla, intrucat acestia au imunitate parlamentara. Seful IGP sustine ca a remis catre procuratura procesele intocmite pe numele lor, iar acum procurorul general interimar ar urma sa solicite Parlamentului ca deputatii vizati sa fie lipsiti de imunitate, ca sa poata fi amendati. Reprezentantii procuraturii spun ca nu au receptionat deocamdata materialele din partea politiei.

Publicat:11.05.2022, 18:51

Cei 17 deputati ai Blocului Comunistilor si Socialistilor, care au purtat panglica Sfantul Gheorghe in ziua de 9 mai,

printre care Vlad Batrancea, Bogdan Tirdea, Zinaida Greceanii si Vladimir Voronin, au fost documentati de politie, spune seful IGP. Amendarea acestora insa va fi posibila doar dupa ce parlamentarii vor ramane fara imunitate.

Viorel CERNAUTEANU, SEFUL INSPECTORATULUI GENERAL AL POLITIEI: “Este necesar ca Parlamentul sa ne dea acceptul ca ei sa fie documentati si sanctionati. Pentru asta s-a si remis procuraturii, pentru ca procuratura sa solicite Parlamentului ridicarea imunitatii. Dupa ce vom avea acceptul de ridicare a imunitatii, persoanele deja sunt supuse examinarii si aplicarii amenzii.”

Purtatorul de cuvant al Procuraturii Generale insa ne-a spus ca deocamdata nu a fost receptionata o asemenea solicitare. Doar dupa ce vor primi materialele din partea politiei, reprezentantii institutiei vor decide daca vor cere sau nu ridicarea imunitatii.

Cat despre cei 11 deputati locali de la Comrat, care au incalcat legea si au purtat panglica bicolora, acestia vor fi amendati dupa o procedura simplificata, spune seful IGP. Si nici Igor Dodon nu va scapa de amenda. 

Viorel CERNAUTEANU, SEFUL INSPECTORATULUI GENERAL AL POLITIEI: “Dumnealui nu a vrut sa vina benevol sa fie intocmit proces. Noi l-am citat, i-am dat timp, 5 zile, pentru ca sa se prezinte la noi pentru a fi examinat si documentat.”

Politia a identificat peste 160 de persoane care in ziua de 9 mai au sfidat legea si au purtat panglica bicolora, interzisa in tara noastra. Persoanele fizice vor primi amenzi de pana la 9 mii de lei, cele juridice de pana la 30 de mii de lei, in timp ce functionarii publici pot fi amendati cu 18 mii de lei.