In prima zi din an a implinit 100 de ani. Un veteran de razboi din satul Izvoare, raionul Falesti, a sarbatorit un veac de viata alaturi de fiica sa, nepoti si stranepoti. Acesta ne-a spus ca pandemia nu l-a afectat in niciun mod, pentru ca a vazut in cei 100 de ani lucruri si mai ingrozitoare. Cu toate acestea, batranul viseaza sa ajunga si la 105 ani.

Publicat:02.01.2021, 16:24

In prima zi din an, Petru Vitic a implinit 100 de ani. Desi a trait deja un veac, isi intalneste musafirii in pragul casei pe propriile picioare si in plina forta. In acest an, au venit sa-i ureze inca multi ani inainte nepotii si primarul, pentru ca pe timp de pandemie nu poate face masa mare.

Intrebat daca a fost greu acest an de pandemie, batranul nu a putut sa ne spuna nimic, de parca nici nu a auzit de acest virus nou. Bunicul a trecut prin multe greutati in aceasta viata, a facut armata de la 16 ani, a luptat in cel de-al doilea razboi mondial, a trecut prin foamete , si-a reconstruit casa care a ars pana la temelii, dar la 100 de ani parca a inceput o pagina noua a vietii.

Petru VITIC, VETERAN DE RAZBOI: “Eu de mic copil am facut armata. La romani am facut de la 16 ani. Aici am facut de la 14 ani.

01.03- - Cum va simtiti astazi? Cum sunteti la 100 de ani?

- Ei, nici nu stiu cum am fost.”

Desi soarta nu a fost deloc usoara, batranul vrea sa mai traiasca sa vada cum cresc cei mai mici ai casei.

Petru VITIC, VETERAN DE RAZBOI: “Eu as vrea si 105 ani. O sora a mamei mele a trait 105 ani.”  

Batranul are un singur copil, o fiica, care traieste impreuna cu el si il ajuta. Femeia are 67 de ani si spune ca nu s-a gandit ca la aceasta varsta va putea inca sa-si mai imbratiseze tatal.  

Eugenia, FIICA: “Ieri mi-a spus, nu m-am gandit ca un om asa necajit va ajunge la 100 de ani. Prin ce a trecut el.”

Fiica, Eugenia are trei copii, care la randul lor au copii.  

Veronica, NEPOATA: “Cinci stranepoti si de la o stranepoata mai are si din a patra generatie, un stra-stranepot.”  

Veronica, una din nepoatele batranului spune ca si-a ales meseria de politist datorita bunicului sau, care ii este un exemplu. Si pentru a fi prezenta la ziua lui pe 1 ianuarie, ea si sotul ei, tot politist de profesie, au lucrat in ajunul Revelionului.  

Veronica, NEPOATA: “In fiecare an numaram 95, 96, 97, pana am ajuns la 100 de ani. Pentru el era un vis sa ajunga pana la aceasta varsta. Emotiile sunt de nedescris pentru ca prima data am pus in tort trei cifre.”

La cei 100 de ani veteranul de razboi, Petru Vitic, care si-a pus viata la bataia pustii pentru a apara tara, are o pensie de doar 1700 lei.