Autoritatea Aeronautica Civila a anuntat ca in rezultatul finalizarii inspectiei inopinate la Air Moldova au fost depistate mai multe deficiente grave de ordin financiar. Astfel, operatorului aerian a fost atribuit la a IV-a grupa de risc si le-a solicitat acestora suspendarea comercializarii biletelor pentru destinatiile pentru care nu exista un orar de zbor aprobat corespunzator si autorizatia pentru exploatarea rutei regulate.

Ultimul update: 24.11.2022, 19:17 Publicat:24.11.2022, 19:05

„In cadrul activitatii de control au fost depistate deficiente grave de ordin financiar, ce pot pune perturba buna functionare a operatorului si siguranta operatiunilor aeriene planificate.

Urmare a inspectiei, operatorul aerian a fost atribuit la a IV-a Grupa de risc, ceea ce conform Procedurilor si Instructiunilor Aeronautice Civile PIAC-OPS, Partea CAT, pct. 6.5.8.3 constituie o situatie in care – „operatorul aerian pare a avea majore dificultati financiare, confruntandu-se cu probleme de stabilitate financiara si un potential risc de insolvabilitate, fiind necesar de a incepe imediat un proces de management al riscului si de a urmari indeaproape toate aspectele de interes si de a se folosi un instrument de evaluare si/sau un instrument de supraveghere continua a acestuia pentru a identifica in continuare actiunile ulterioare”, se arata in comunicatul institutiei.

Ulterior, AAC anunta ca a emis o prescriptie inspectoriala prin care a solicitat de la Air Moldova, elaborarea si prezentarea spre aprobarea AAC a unui plan de actiuni corective, care sa stabileasca actiunile de remediere a situatiei financiare precare, pentru a asigura buna functionare a operatorului aerian. Mai mult, a avut loc o evaluare ampla a riscurilor, fiind solicitata asigurarea corespunderii la cadrul normativ national privind cerintele de certificare.

„In acelasi timp, din informatiile aparute pe retelele de socializare, constatam ca Air Moldova a initiat o campanie de promovare de comercializarea a biletelor de transport aerian pentru sezonul de vara a anului 2023, in lipsa unui orar de zbor aprobat de catre autoritate, iar pentru unele destinatii si lipsa autorizatiilor pentru exploatarea rutelor regulate.

Astfel, avand in vedere rezultatele inspectiei inopinate, AAC a solicitat Companiei Aeriene „Air Moldova” suspendarea comercializarii biletelor pentru destinatiile pentru care nu exista un orar de zbor aprobat corespunzator si/sau autorizatia pentru exploatarea rutei regulate”, transmite AAC.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.