Aeroportul International Chisinau ar putea fi dat in concesiune, dar nu acum, ci in urmatorii 2-3 ani. Asta inseamna ca sarcina ar putea sa-i revina viitorului Guvern de dupa alegerile parlamentare de anul viitor, sustine Andrei Spinu. Invitat aseara la In Profunzime, ministrul infrastructurii a precizat ca un potential investitor se va cauta prin concurs si licitatie internationala la care sa participe companii cu experienta din spatiul european. Infrastructura Aeroportului necesita investitii de 6 miliarde de lei.

Publicat:13.02.2024, 16:11

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Pe situatia de la aeroport, inteleg ca e nevoie de o investitie de 6 miliarde de lei pentru ca sa aducem aeroportul in punctul in care putem spune ca e unul viabil, dezvoltat. Care este procedura la care va ganditi? - Cum va ganditi sa atrageti acesti investitori?”

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „- Un parteneriat public-privat. - Adica concesionare? - Adica un parteneriat public-privat in care statul isi mentine proprietatea aeroportului, in acelasi timp isi gaseste un investitor strategic care asigura investitia si operarea aeroportului si care, in acelasi timp, aduce un beneficiu guvernului, inclusiv financiar.”

Andrei Spinu afirma ca se cauta un investitor care sa atraga mai multe companii avia la Chisinau pentru operarea mai multor rute.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:   „Cum credeti o companie care opereaza aeroporturi precum Munchen, Paris sau alte 70 de lume, va putea aduce mai usor companii decat au facut-o precedentii? Eu cred ca da.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Cum ati identifica acest partener, prin ce modalitate?”

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Printr-o licitatie publica, concurs international cu niste criterii foarte dure, care sa nu permita abuz si in final sa avem rezultatul pe care ni-l dorim.”

Totusi, ministrul infrastructurii spune ca o decizie in acest sens inca nu este luata, dar  acest lucru se poate intampla in jumatate de an si se arata sigur ca vor exista companii serioase care vor vrea sa vina si sa preia in gestiune aeroportul.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Partenerul nostru in acest proces este Banca Mondiala si International Finance Corporation (IFC), care este o subsidiara a Bancii mondiale, care trebuie sa ajute la realizarea acestui proiect. Daca vom decide sa mergem inainte. - Si daca nu? -  Daca nu, aeroportul va ramane sa fie gestionat de intreprinderea de stat Aeroportul International Chisinau prin Agentia Proprietatii Publice, asa cum este acum.”

Andrei Spinu afirma ca statul nu are bani pentru a investi in aeroport. 

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Sunt trei lucruri mari despre care vorbim. In primul rand vorbim despre pista si parcarea aeronavelor. Daca merge cineva pe parcarile unde stau aeronavele acum, e un dezastru. La fel, cu pista, care este intretinuta intr-o stare buna, dar ea necesita investitii in termen mediu si lung.”

Ministrul sustine ca daca se va merge pe aceasta formula de concesiune a aeroportului, asta nu se va intampla in mandatul actualului executiv.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Un termen rezonabil, pana la identificarea partenerului ar fi intre 2 si 3 ani. Respectiv sarcina ar putea sa-i revina viitorului Guvern.”

La fel, ministrul a comentat si plecarea administratorului aeroportului, spunand ca nu a fost o surpriza. Acesta nu a vrut sa ofere detalii din spatele demisiei lui Constantin Vozian, dar a precizat, fara sa ofere nume, ca in curand acolo va fi numit un administrator interimar care sa gestioneze lucrurile pana cand va fi organizat un concurs.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.