Agentia de mediu a refuzat, iar CSE a aprobat. Uzina metalurgica din Ribnita a primit din nou autorizatie temporara de mediu valabila pana la sfarsitul acestei luni. O decizie in acest sens a fost luata ieri la Comisia pentru Situatii Exceptionale, la scurt timp dupa ce Inspectorii de mediu au anuntat ca nu vor emite acte permisive pentru companie, intrucat aceasta nu respecta legea. 

Publicat:06.09.2022, 20:16

Guvernul Republicii Moldova: „A fost prelungit, pana la 30 septembrie 2022, termenul de valabilitate a Autorizatiei de mediu privind gestionarea deseurilor si a Autorizatiei de emisie a poluantilor in atmosfera de la surse fixe, eliberata pentru SATD „Uzina Metalurgica Moldoveneasca” ,a anuntat astazi Guvernul printr-un comunicat. 

Decizia a fost luata la sedinta de ieri a Comisiei pentru Situatii Exceptionale si vine la nicio saptamana de la anuntul Agentiei de mediu care a refuzat sa-i acorde autorizatie Uzinei Metalurgice de la Rabnita, dupa ce responsabilii de acolo s-au adresat cu o cerere in acest sens inca in luna mai. Autoritatile de la Chisinau spuneau ca inspectorii care au mers la fata locului cu verificari, au gasit mai multe nereguli. Astazi ministrul mediului, Iuliana Cantaragiu, a declarat ca autorizatia a fost prelungita in urma unor negocieri largi, care ar fi in beneficiul cetatenilor Republicii Moldova.

Vlad MADAN, PURTATORUL DE CUVANT AL MINISTERULUI MEDIULUI: „In primul rand pretul la curent electric si, respectiv, toate activitatile privind traficul de mobilitate a agricultorilor din regiunea Dubasari si a fost luata decizia la nivelul Comisiei Situatii Exceptionale.// 00:48// Este alegerea noastra ca societate, vrem sa platim de doua ori mai mult curentul electric sau nu? Daca suntem gata sa o facem, atunci refuzam autorizatia.”

Comisia pentru situatii exceptionale a oferit uzinei autorizatie temporara prin derogare de la normele legale, inca din luna mai atunci cand urma sa expire Contractul cu centrala de la Cuciurgan. Reprezentantii Guvernului au recunoscut ca este vorba de un compromis pentru ca Chisinaul sa poata primi in continuare curent electric de la Cuciurgan.

Iuliana CANTARAGIU, MINISTRUL MEDIULUI: „Guvernul a agreat ca pe durata cat si avem contractul pentru furnizarea curentului electric sa fie eliberata autorizatia de mediu pentru Uzina Metalurgica din Ribnita.”

Acum cateva zile, Andrei Spinu a anuntat printr-un comunicat ca Energocom a semnat pentru prelungirea contractului de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna septembrie, exact cat este valabila si autorizatie pentru uzina din Ribnita. Scandalul in jurul uzinei a inceput dupa ce la sfarsitul lunii noiembrie UE a sistat exportul de fier vechi in tara noastra. Ulterior proprietarii au cerut autoritatilor de la Chisinau sa intervina si sa ceara anularea interdictiei, lucru care s-a si intamplat la scurt timp, cand ministerul Mediului s-a adresat cu o scrisoare catre UE, iar opozitia a acuzat guvernarea ca face lobby pentru compania din stanga Nistrului. De la 1 aprilie importul de deseuri metalice din Uniunea Europeana a fost reluat, iar Ministrul mediului, Iuliana Cantaragiu, a dat asigurari ca beneficiare vor fi doar companiile ce vor obtine autorizatie de mediu, in conditiile in care in prezent, de reciclarea deseurilor metalice se ocupa doar uzina metalurgica de la Ribnita.