Agricultorii ameninta in continuare ca isi vor aduce utilajele in centrul capitalei, dupa ce o noua discutie cu ministrul Vladimir Bolea s-a incheiat fara rezultat. Fermierii cer impunerea unui moratoriu la calcularea penalitatilor si executarea silita, deoarece multi dintre ei sunt deja in prag de faliment. Ministrul agriculturii nu a acceptat solicitarea, dar a propus sa fie creat un grup de lucru ce se va ocupa de aceasta problema.

Publicat:20.11.2023, 19:29

Ion PLAMADEALA, PRESEDINTELE ASOCIATIEI FORTA FERMIERILOR: „Noi am avut o speranta mare in aceea ca discutiile atat de vineri care au avut loc, dar si de astazi vor avea un alt rezultat, un alt succes, dar cu regret batem timpul pe loc, pasul pe loc si simtim noi ca nu prea este vointa de a intreprinde masurile respective care sunt strict necesare acum pentru a salva agricultorii.”

Alexandr SLUSARI, DIRECTOR EXECUTIV AL ASOCIATIEI FORTA FERMIERILOR: „Noi vrem in situatia in care deja in toi este procesul de executare a agricultorilor care sunt in dificultate de plata, noi cerem moratoriu imediat la calcularea penalitatilor, executarea silita si intentarea procesului de insolvabilitate.”

Reprezentantii sectorului agricol sustin ca cel mai mult sunt afectati fermierii micro, mici si mijlocii, multi fiind deja in proces de faliment. Ministrul agriculturii nu a acceptat introducerea unui moratoriu, desi vineri in cadrul unui briefing de presa a recunoscut ca situatia multor fermieri este dramatica. Atunci Vladimir Bolea a spus ca s-a decis crerea unui grup de lucru din care sa faca parte reprezentanti de la ministerul agriculturii, de la economie, finante, dar si de la asociatiile de fermieri.

Alexandr SLUSARI, DIRECTOR EXECUTIV AL ASOCIATIEI FORTA FERMIERILOR: „Pana cand o sa fie creat acest grup de lucru, pana cand o sa fie stabilite momente prin derogare, azi a fost si participantul de la Camera de comert si industrie si noi vedem ca sunt diferite abordari si asta va dura in timp.”

Fermierii ameninta cu proteste daca propunerea lor nu va fi acceptata.

Ion PLAMADEALA, PRESEDINTELE ASOCIATIEI FORTA FERMIERILOR: „Atunci cand o sa se trezeasca cu tot Chisinaul inconjurat cu tehnica agricola, atunci eu sunt sigur ca o sa gaseasca timp si CSE sa adopte decizii mai bune pentru sustinerea agricultorilor. Pentru ca daca nu ii sustinem acum, ei pur si simplu vor disparea, o sa plece la castig in alte tari. Si atunci, cui naiba noi trebuim daca toti fug de aici?!”

Maine agricultorii se vor intalni din nou cu ministrul in speranta ca-l vor convinge sa accepte cererire. Solicitat de PRO TV, Vladimir Bolea ne-a spus ca introducerea moratorului la calcularea penalitatilor si executarea silita nu este posibila, deoarece nu exista parghii legale de a face acest lucru, insa sunt analizate alte solutii, care se pot incadra in limitele legii. Fermierii vorbesc inca din primavara despre problemele financiare pe care le au pe fondul razboiului din Ucraina, cerand in repetate randuri ca Guvernul sa vina cu masuri de sprijin.