In ultimii doi ani, Moldova a inregistrat progrese in domeniul justitiei, grabite de perspectivele de integrare in UE, dar mai sunt multe de facut la acest capitol. Declaratia ii apartine ambasadorului Uniunii Europene la Chisinau, care a participat la discutiile din cadrul forumului. Si ambasadorul SUA a vorbit despre importanta reformei justitiei, care este una dintre cele noua recomandari pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Publicat:19.09.2023, 23:34

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „In pofida dificultatilor cu care ne confruntam, vedem ca timp de doi ani, Moldova a inregistrat destul de multe progrese. Acestea au fost impulsionate de perspectivele de integrare in UE si pasii care au fost identificati ca si prioritati imediate care trebuie sa fie realizate de catre tara si majoritatea din acele 9 prioritati tin de statul de drept, reforma justitiei, lupta cu coruptia.” 

Chiar si asa, Janis Mazeiks spune ca pana a reforma sistemul justitiei mai sunt multe de facut. 

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE LA CHISINAU:„Spre exemplu reforma procuraturii anticoruptie, pentru a ne asigura ca efortul se concentreaza pe coruptia la nivel inalt, integrarea noului tribunal anticoruptie, crearea acestuia in conformitate cu recomandarile comisiei de la Venetia, finalizarea investigatiei fraudei bancare pentru atragerea la raspundere a criminalilor, dar si pentru recuperarea banilor.” 

Si ambasadorul Statelor Unite a participat la discutiile privind reforma justitiei in Moldova.

Kent LOGSDON, AMBASADORUL SUA LA CHISINAU:„Deja despre Moldova se vorbeste in publicatiile internationale si sunt reflectate progresele in sistemul justitiei, pentru ca au fost realizate cu succese si sper ca peste cativa ani, moldovenii vor avea incredere in sistemul judecatoresc si in hotararile emise de acestea. SUA asteapta sa vada aceste realizari si este gata sa va sprijine in acest proces.” 

In iunie anul trecut, Moldova a devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Urmatorul pas in procesul de aderare este initierea negocierilor, iar Consiliul UE isi va anunta decizia in luna decembrie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.