Amenzi mai mari și închisoare pentru coruperea alegătorilor. Deputații au votat în prima lectură un set de modificări legislative, care vin să înăsprească pedepsele pentru coruperea electorală și să combată acest fenomen. Mai exact, cei care vor mitui alegătorii, acționând în interesele unei organizații criminale, s-ar putea alege cu o amendă de până la 92 de mii de lei sau închisoare de până la șapte ani. În același timp, vor fi pedepsiți nu doar cei care oferă bani sau bunuri pentru un vot, dar și cei care vor promite remunerare.

Publicat:19.12.2024, 18:39

Igor CHIRIAC, DEPUTAT PAS:  „Astăzi legea penală prevede răspundere pentru oferirea și darea mijloacelor bănești, a bunurilor, favorurilor, pentru corupere electorală. Prin modificările propuse se fac modificări la lege și se introduce răspundere și pentru promisiunea făcută alegătorilor pentru ca acesta să-și dea votul pentru a primi o remunerare.”

Așadar, cei care vor oferi sau vor promite remunerare pentru votarea unui anumit candidat, acționând în interesele unui grup criminal organizat sau a unei grupări criminale, s-ar putea alege cu o amendă de până la 92.500 de lei sau închisoare de până la 7 ani. Acum, conform codului penal, coruperea electorală se pedepsește cu amendă de cel mult 42 mii de lei sau închisoare de la un an, la cinci.

În cazul persoanelor juridice, amenda ar putea ajunge până la 550.000 de lei, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Igor CHIRIAC, DEPUTAT PAS:  „Se propun modificări în codul de procedură penală, astfel încât cazurile de corupere electorală și cele anexe să fie examinate în termen restrâns. Aceste cazuri vor fi examinate într-o perioadă până la 4 luni de zile.”

Au fost propuse modificări și la codul contravențional. Vor fi puse amenzi și pentru înregistrarea video a buletinului de vot, nu doar fotografierea acestuia. Iar cei care vor colecta semnături, nefiind autorizați, vor fi sancționați cu amenzi de până la 4.500 de lei. Va fi sancționată contravențional mai dur și efectuarea agitației electorale de către organizațiile necomerciale, sindicate, patronate, reprezentanții cultelor religioase, desfășurate inclusiv în biserici, în perioada electorală. Opoziția s-a arătat nemulțumită de unele modificări.

Vlad BATRÎNCEA, DEPUTAT BCS:  „Această lege practic crează mult spațiu pentru abuzuri. Și în raport cu cetățenii onești care vor să intre în activitatea politică. Politizarea inclusiv a bisericii este roada la tot ceea ce fac toți actorii politici.”

Vladimir VORONIN, DEPUTAT BCS:  „Mie îmi pare că această lege este absolut nepregătită pentru a fi pusă chiar la vot în prima lectură.”

Setul de modificări legislative care au drept scop combaterea corupției electorale a fost votat în prima lectură de 57 de deputați PAS. Măsura vine după ce la scrutinele din această toamnă, dar și la altele precedente, s-au înregistrat o mulțime de cazuri de corupție electorală.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.