Scandalul din jurul licitatiei privind inchirierea spatiilor comerciale din cadrul Aeroportului International Chisinau ar fi fost generat de oamenii din echipa lui Ilan Sor. Cel putin asta spune ministrul infrastructurii, Andrei Spinu, care neaga ca o companie franceza, care ar fi privilegiata, ar fi fost aleasa deja castigatoare, inainte ca licitatia sa inceapa. Totodata, ministrul a dat de inteles ca licitatia nu va fi considerata corecta daca va avea un singur invingator.  

Publicat:13.02.2024, 17:10

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Am vazut discutii aprinse in jurul ideei de inchiriere a spatiului de la aeroport si se vorbeste despre o companie franceza, care ar fi deja castigatoarea licitatiei, desi licitatia inca nu a inceput, da, inteleg?"

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Tot acest scandal in jurul licitatiei este generat de grupul criminal Sor care intelege ca in foarte scurt timp isi va pierde toate veniturile pe care le genereaza acele spatii. In 2022 aceste doua companii care gestioneaza spatiile din aeroport au generat un miliard de lei. Evident ca ei fac scandal acum. - De ce aeroportul nu gestioneaza aceste spatii, odata ce are nevoie de bani? - Pentru ca nicaieri in lume nu se intampla asta. Functia de baza a aeroportului este sa administreze zboruri."

Ministrul a negat ca ar avea vreo legatura cu acea companie franceza, care figureaza in scandalul spatiilor comerciale din aeroport.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Eu nu m-am intalnit niciodata cu reprezentantii acestei companii. Eu nu stiu cine sunt ei, cine sunt cei din Romania, unde isi au oficiul.”

Si a vorbit despre caietul de sarcini, care, spune Spinu, nu vine sa privilegieze o anumita companie, ci sa aduca investitii la aeroport.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Compania trebuie sa aiba 7 ani de experienta in domeniu similar, sa aiba experienta in minim 10 aeroporturi din UE, sa aiba experienta in aeroporturi cu minim 2,5 milioane de pasageri."

Termenul limita pentru depunerea ofertelor in cadrul licitatiei Agentiei Proprietatii Publice este 19 februarie. Ministrul nu a mentionat cate companii s-au inscris pana acum, insa a dat asigurari ca sunt bineveniti cat mai multi participanti.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Din punctul meu de vedere, o licitatie cu o singura companie, si nu conteaza care e ea, nu poate sa aiba loc, pentru ca nu mai este o licitatie. In mod normal, trebuie sa fie minim doua."

Scandalul in jurul licitatiei cu strigare in vederea selectarii unui "locatar" pentru spatiile comerciale cu destinatie alimentatie publica si comert specializat in cadrul aeroportului a inceput in luna ianuarie. In spatiul public, mai multi politicieni s-au declarat nemultumiti de aceasta licitatie, spunand ca o companie franceza, care ar fi anchetata peste Prut de DNA, ar fi privilegiata la castigarea spatiilor. Pana acum, spatiile din aeroport erau detinute de companiile afiliate lui Ilan Sor, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul frauda bancara. Acesta trebuie sa intoarca, drept prejudiciu material, peste 5 miliarde de lei. Sor pledeaza nevinovat.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508