Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, sustine ca Republica Moldova va procura energie electrica de la Romania la un pret de 90 de euro. Acesta mentioneaza acesta este cel mai mic pret pe care tara noastra la putut gasi la moment, iar tarifele pentru energie electrica vor fi schimbate in functie de costul de achizitie. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Ultimul update: 17.10.2022, 23:15 Publicat:17.10.2022, 23:15

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: "Romania a plafonat pretul la energia electrica pentru consumatorii casnici, la 90 de euro, practic ce a facut guvernul Romaniei este ca a inclus RM, in acea ordonanta de guvern ca sa primim pret la egalitate cu cetatenii care primesc pe interior. Este un mare ajutor din partea Romaniei, practic incepand de vineri primim cate 100 de mW, ceea ce este aproape 30 la suta din ceea ce primim. Incepand cu maine vom mai primi alte 35 si vor fi 135 mW, deci ar fi aproximativ ceea ce primeam din Ucraina."

Intrebat, cum va fi acoperita aceasta diferenta de pret, si daca va fi schimbat tariful, Andrei Spinu sustine ca tarifele vor fi schimbate in functie de costul de achizitie a energiei electrice. 

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: "Tarifele vor fi schimbate in functie de costul de achizitie a energiei electrice. Respectiv ANRE-ul va analiza cand si cum trebuie sa fie influentat acest tarif. Dar noi pornim de la ideea, sa avem cel mai mic tarif posibil si acesti 90 de euro in contextul in care a fost bombardata Ucraina si sistemul electroenergetic, este cel mai mic pret pe care putem sa-l gasim la moment."

La 13 octombrie, s-a scumpit energia electrica. Conform unei decizii luate de Agentia de Reglementare in Energetica, locuitorii din sudul si din centrul tarii vor plati cu aproape 20 la suta mai mult pentru un kw/h in timp ce consumatorii din nord vor achita tarife cu 15 la suta mai mari. Scumpirile sunt generate de preturile record la gaz, spun distributorii de energie electrica de la noi. Noile tarife vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Ultima data, tariful la energia electrica a fost majorat in vara acestui an. Autoritatile promit sa ofere compensatii in aceasta iarna la facturile pentru electricitate, insa, deocamdata nu au fost oferite detalii.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.