Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a declarat in cadrul emisiunii In PROfunzime ca astazi s-a intamplat un fenomen care inca nu este clar, a avut loc o crestere semnificativa a pretului la energia electrica pe pietele europene, inclusiv in Romania. Din acest motiv, Moldelectrica a anuntat ca deficitul de energie electrica pentru maine ar fi de circa 74%. Totodata, Spinu spune ca Moldova va cumpara energie electrica de avarie, insa nu se stie care va fi pretul. 

Publicat:28.11.2022, 21:13

„Vom vedea care este pretul. Permanent am spus ca energia de avarie, din pacate nu putem sti din timp care este pretul. Stiti ca Energocom cumpara pe piata zilei urmatoare, pe bursa romana a electricitatii, in fiecare zi. Astazi, am avut un fenomen care inca nu este clar, am avut o crestere semnificativa a pretului la energia electrica pe pietele europene, inclusiv in Romania. Practic am avut cresteri de 30-40 la suta. Energocomul a licitat pe aceasta bursa un pret mai mic si din pacate nu a putut sa cumpere energia electrica pentru toata ziua si pentru toate orele pentru care a licitat. In acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectirca (operatorul de transmisie din Romania).

Intrebat care este pretul pentru energia electrica de avarie, Andrei Spinu a spus ca variaza intre 200-300 de euro MW, in functie de zi si ora. 

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 28 noiembrie.

Astazi, Moldelectrica a anuntat ca pentru maine nu a fost contractata intreaga cantitate prognozata a consumului de energie electrica, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74%, iar deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgenta.

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 28 noiembrie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.