Agentia Nationala pentru Sanatate Publica (ANSP) informeaza suplimentar cu privire la derularea cazului de toxiinfectie alimentara in grup, inregistrat printre persoanele care au participat la o nunta intr-un local din municipiul Chisinau.

Publicat:15.08.2019, 09:43

Potrivit unui comunicat, pana ieri, in total, au fost inregistrate 51 de cazuri de boala, inclusiv la 2 copii. Dintre persoanele care au solicitat asistenta medicala — 1 persoana a fost spitalizata in Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, 28 – in Spitalul Clinic Republican de Boli infectioase „Toma Ciorba”, altele 16 in Spitalul raional din Cimislia, inclusiv 1 copil, iar 6 persoane primesc ingrijiri medicale la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

In cadrul investigatiilor de laborator au fost confirmate 11 probe pozitive pentru Salmonella enteritidis de la persoanele bolnave internate in spitalul din Cimislia. Alte probe sunt in proces de investigare.

In total, la eveniment au participat 74 de persoane, inclusiv 8 copii, din mun. Chisinau, raioanele Ialoveni si Cimislia.

ANSP atentioneaza populatia ca, pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare, este necesar DE RESPECTAT urmatoarele reguli:

  • spalarea mainilor cu sapun dupa utilizarea WC si inainte de masa, pana la pregatirea bucatelor; controlati acest lucru si la copii;
  • spalarea abundenta sub apa curgatoare a fructelor si legumelor ce se folosesc fara prelucrare termica;
  • excluderea din alimentatie a produsele alimentare usor alterabile cu termeni expirat sau de calitate negarantata (vizual, organoleptic);
  • evitarea procurarii produselor alimentare in locurile neautorizate, fara conditii de pastrare;
  • curatarea si dezinfectia suprafetelor de bucatarie si inventarului (cutite, platouri etc.) folosit la prepararea bucatelor;
  • plasarea separata, respectand principiul de vecinatate, a produselor gata si materiei prime in frigider;
  • folosirea ustensilelor de bucatarie separate pentru transarea produselor gata si materiei prime;
  • respectarea regimului de prelucrare termica a produselor alimentare si termenii de pastrare;
  • prevenirea patrunderii in casa, mai ales la bucatarie a mustelor, insectelor de bucatarie, soarecilor.

La organizarea diferitor festivitati SE INTERZICE:

  • organizarea festivitatilor in localuri neautorizate si in cele unde lipsesc conditii elementare de igiena (spalare a mainilor, WC, seturi suficiente de vesela de bucatarie, capacitati limitate de pastrare a produselor alimentare etc.);
  • prepararea bucatelor cu 2-3 zile inainte de festivitate;
  • folosirea oualor, inclusiv de gasca si rate pentru pregatirea cremelor si dulciurilor fara prelucrare termica;
  • implicarea in procesul pregatirii bucatelor a persoanelor cu semne clinice de BDA si alte maladii infectioase.

In cazul aparitiei semnelor clinice de BDA nu se permite autotratamentul, mai ales cand aceste simptoame se dezvolta la copii. Recomandarea de baza este consultarea de urgenta a medicului de familie pentru prescrierea tratamentului argumentat si adecvat in scopul evitarii consecintelor nedorite.