Cei care l-au cunoscut pe interpretul de muzica usoara, Stefan Petrache, dar si cei care i-au apreciat creatia, au venit astazi la Palatul National „Nicolae Sulac” pentru a-i aduce un ultim omagiu. De dimineata, la Biserica Sfanta Teodora de la Sihla, unde a fost adus aseara corpul neinsufletit al interpretului, a avut loc un serviciu divin, iar ulterior sicriul a fost dus pentru cateva ore la Palatul National, transmite IPN.

Publicat:16.01.2020, 13:48

Interpretul de muzica usoara Adrian Ursu se considera fericit ca Stefan Petrache i-a incredintat si i-a permis sa cante melodia sa arhicunoscuta „In August”, pe care doar el o canta atat de frumos. „Nu demult am vazut un interviu in care a spus ca artistul moare atunci cand este uitat, nu atunci cand il ia bunul Dumnezeu. Eu vreau ca acest artist sa nu fie uitat, sa fie in continuare cantat si melodiile lui sa reinvie, pentru ca ele sunt nemuritoare”, a spus Adrian Ursu.

„Stefan Petrache a fost ca majoritatea romanilor un om de mare omenie si cu suflet mare. Faclia lui a ars pentru desteptarea natiei, a culturii nationale. A fost un om de care trebuie sa fim demni si sa-l pomenim”, a spus interpretul de muzica populara Ion Paulencu.

Iurie Moldovanu, locuitor al capitalei, spune ca moartea lui Stefan Petrache este o pierdere foarte mare pentru neamul nostru si pentru cultura noastra. „Toata creatia lui este bazata pe cultura noastra moldoveneasca. Cantecele lui iti rascolesc sufletul, te intoarce cu fata spre oameni, ne fac mai buni, mai toleranti”, a spus Iurie Moldovanu.

„Stefan Petrache pentru fiecare avea un cuvant bun. Era simplu si era genial. Mie imi pare rau ca incepem sa vorbim despre un om cand el deja nu mai este. Lucrul acesta este foarte trist. Intotdeauna asa a fost. Dar ar fi bine de schimbat lucrurile acestea”, a spus Steluta Mitriuc, sefa interimara a Directiei cultura a Primariei municipiului Chisinau.

Catre ora 13.00, sicriul cu corpul neinsufletit al interpretului va porni catre Cimitirul Central din strada Armeneasca.

Stefan Petrache, artist al poporului si cavaler al Ordinului Republicii, s-a stins din viata in seara zilei de 13 ianuarie. Interpretul de muzica usoara s-a nascut in satul Vanatori din raionul Nisporeni. Pe data de 8 mai ar fi implinit 71 de ani. A fost vocalist al formatiilor „Noroc”, „Orizont”, „Contemporanul” si „Plai”. Printre melodiile care l-au facut celebru se numara „Eu vin”, „Adevaruri”, „Si daca ramuri bat in geam”, „In august”, „Chemarea casei parintesti” etc.