Asociatia Forta Fermierilor insista sa fie introdusa pana la 1 septembrie 2022 starea de urgenta in agricultura. Solicitarea a fost inaintata Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, in cadrul unei sedinte organizate astazi la care au fost abordate mai multe subiecte curente din domeniul agricol.

Ultimul update: 05.08.2022, 19:07 Publicat:05.08.2022, 19:07

Potrivit asociatiei, a fost solicitata introducerea de catre Comisia Situatii Exceptionale a deciziei, care ofera agricultorilor afectati dreptul de amanare a platilor scadente fata de creditori privati (banci, organizatii de microfinantare, furnizori de inputuri, unitati de implementare a proiectelor) fara calcularea penalitatilor.

Ulterior, doresc ca agricultorii afectati sa beneficieze din unele facilitati fiscale, in special, posibilitatea folosirii TVA in cont pentru achitarea unor impozite si contributii.

Potrivit Asociatiei, primele date din raioane arata ca recolta de porumb este afectata in proportia 90-100 %, iar recolta de floarea soarelui a suferit in proportia de 50-70 %.

„Agricultorii au adus multiple argumente in favoarea oficializarii dreptului producatorilor agricoli la amanarea platilor  cadente ca garantia legala fata de abuzuri din partea creditorilor. Ministrul a luat act de revendicarea Asociatiei si a promis ca problema va fi inca odata analizata si la urmatoarea sedinta vom primi raspuns”, se arata intr-un comunicat al Fortei Fermierilor.

Un alt subiect abordat de Asociatia Forta Fermierilor tine de deoffshorizarea agriculturii si problema cumpararii terenurilor agricole de catre persoanele straine.

„Organizatia noastra repetat a insistat pe elaborarea urgenta a proiectului de lege privind interzicerea companiilor, controlate din offshoruri, sa arendeze terenurile agricole in Republica Moldova. Totodata, am solicitat ca statul sa initieze verificarea procurarii terenurilor agricole de unele companii si sa ceara anularea contractelor de vanzare-cumparare a terenurilor in cazuri cand acestea au fost procurate de intreprinderile cu prezenta investitiilor straine. Ministerul Agriculturii s-a angajat sa prezinte o anumita statistica pe aceasta problema”, informeaza Asociatia.

La fel in cadrul intalnirii, a fost discutata si problema extinderii terenurilor irigate prin facilitarea accesului agricultorilor la apa si atragerea mai multor proiecte internationale pentru modernizarea infrastructurii de irigare.

Saptamana viitoare va fi organizata o sedinta comuna cu Ministerul Finantelor pentru a examina oportunitatea producatorilor agricoli afectati de seceta de a beneficia de rambursarea sumelor TVA. La fel, urmeaza sa fie convocata o sedinta cu Banca Nationala a Moldovei pentru a discuta despre dobanzile la credite angajate de agricultori, informeaza Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare.