Au fost discutii aprinse astazi la sedinta CMC, iar marul discordiei a fost majorarea tarifului la apa si canalizare. Sefa Apa-Canal Chisinau anunta ca in aceasta saptamana intreprinderea risca sa fie deconectata de la energie electrica din cauza datoriilor. In replica, cei de la Premier Energy spun ca ar putea ramane fara lumina cateva sedii administrative sau oficii, nu si punctele strategice.

Publicat:22.11.2022, 21:05

Subiectul de pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chisinau privind majorarea tarifului la apa si canalizare a impartit alesii locali in doua tabare. 

“Ne putem pomeni ca intr-adevar sa fie sistata furnizarea energiei electrice si noi sa nu mai avem apa.” 

“ -Este legal el sa se afle pe ordinea de zi atata timp cat procedurile pe care le-ati enumerat nu sunt finalizate?

- Avizul ANRE poate surveni in orice timp si ca sa nu pierdem timpul, pentru ca suntem intr-o situatie neordinara si exista riscul ca miine sa fie sistata aprovizionarea cu apa si canalizare, consider ca este corect.”

“Dumneavoastra aici veniti si propuneti ca noi sa incalcam doua proceduri care nu au fost duse pana la capat, si totusi sa votam.”

“De ce nu facem lucrurile corect din start? Totul era sa fie foarte simplu daca erau facute procedurile.”

Pentru ca CMC sa poata aproba tariful la apa si canalizare, trebuie ca BERD, BEI si Consiliul Municipal sa semneze acordul de cesionare a datoriei intreprinderii APA-Canal de catre CMC. Totodata, trebuie sa existe si avizul ANRE. Dar niciuna din conditii nu a fost indeplinita pana acum.

Irina GUTNIC, SEFA I. M. “APA-CANAL” CHISINAU: “Avem o situatie neordinara, ieri am primit prescriptia din partea Premier Energy ca in cazul in care nu achitam datoria de 5,6 milioane lei pentru energie electrica pe data de 24 operatorul va interveni si va deconecta Apa-Canal de la energie electrica.”

In replica, cei de la Premier Energy sustin ca 

PREMIER ENERGY: "Aceasta este o scrisoare standard, care se expediaza consumatorilor ce acumuleaza datorii. Mentionam ca punctele strategice ale furnizorului de apa nu vor fi deconectate, dar ne rezervam dreptul de a deconecta careva sedii administrative sau oficii."

...se arata in comentariul Premier Eenrgy. 

Subiectul privind majorarea tarifului la apa si canalizare a fost pus pentru prima data in ordinea de zi a CMC acum o luna, iar de atunci acesta se examineaza. Tariful solicitat de Apa-Canal pentru apa si canalizare este de aproape 24 de lei. Din 2017 si pana acum, locuitorii capitalei au achitat circa 12 lei.