Avem un numar alarmant de persoane aflate in stare grava din cauza coronavirusului – aproape 500, iar sectiile de terapie intensiva sunt pline. La Urgenta, de exemplu, sunt doar trei locuri libere. In timp ce medicii spun ca au ajuns la capatul puterilor, Ministerul Sanatatii afirma ca pacientii vin si pleaca, iar in tot Chisinaul sunt 20 de paturi pentru cei in stare grava si deci suficiente.

Publicat:30.06.2020, 18:06

Andrei Urecheanu este medic traumatolog rezident si felcer pe ambulanta la statie de urgente Centru, iar azi e din nou de garda, in tura de noapte. El spune ca nu mai are un moment de liniste, chemarile venind una dupa alta.  

Andrei URECHEANU, MEDIC REZIDENT, FELCER: “Din 12, 13 chemari, 7 sau 8 sunt pacienti cu COVID. Dintr-o garda, 80 la suta din pacienti sunt cu COVID.”

Andrei spune ca situatia in spitale este incordata si crede ca tocmai relaxarea oamenilor, care parca au uitat de amenintarea bolii, le face medicilor munca mai grea.  

Andrei URECHEANU, MEDIC REZIDENT, FELCER: Le-as da sfat - sa asculte nu de politicieni, dar medici specialisti. Ei cunosc situatia si ei spun adevarul, cum este situatia de fapt.”

Intre timp numarul celor ajunsi in stare grava pe patul de spital creste, ajungand astazi la 483, iar sectiile de terapie intensiva sunt aglomerate. La Institutul de Medicina Urgenta, din cele 52 de paturi la reanimare, 49 erau astazi la amiaza ocupate.  

Igor CUROV, VICEDIRECTOR INSTITUTUL DE MEDICINA URGENTA: "Acum sunt trei locuri libere pentru pacientii extrem de gravi care necesita respiratie artificiala.”

Jumatate din acest numar de pacienti sunt intubati si nu pot respira fara ajutorul aparatelor. In cazul in care locuri nu vor mai fi, vicedirectorul spitalului sustine, ca pacientii vor fi dusi in sectiile non-covid.

Igor CUROV, VICEDIRECTOR SPUTALUL DE URENTA: "Noi avem posibilitate de extindere pana la 10 procente. In caz de necesitate noi includem si izolatorul departamentului de urgenta si sectia de terapie intensiva 2."

Si spitalul de boli infectioase pentru copii este plin de pacienti cu coronavirus, ne-a spus Gheorghe Pancenco care activeaza ca medic epidemiolog acolo.  

Gheorghe PANCENCO, MEDIC SPITALUL BOLI INFECTIOASE PENTRU COPII: “In spitale situatia este grava, avem si epuizare din partea lucratorilor. Numarul care se presupune sa fie mai mic, el este acum in crestere. Putem sa batem alarma, capacitatea spitalului este la maxim.”

Cei de la Ministerul Sanatatii spun ca in acest moment sunt 20 de locuri libere in spitalele din Chisinau, iar la Balti mai sunt 9 si precizeaza ca nu este cazul sa ne ingrijoram, intrucat e vorba de cifre care fluctueaza.  

Cristina STRATULAT, PURTATOR DE CUVANT AL MINISTERULUI SANATATII: ” Noi avem paturi de terapie in Chisinau si in cadrul Spitalui Sf. Arhanghel Mihail, Spitalul Clinic al Ministerului Sanatatii si Spitalul Clinic Nr 1. Paturi de terapie intensiva sunt si in spitalele raionale, doar ca acest proces este continuu si fiecare cifra se schimba la fiecare ora.”

Pana acum tara noastra a inregistrat peste 16.300 de imbolnaviri de coronavirus, fiind printre primele state in Europa dupa numarul zilnic de infectari raportat la 100 de mii de locuitori. Pentru comparatie - in Romania sunt peste 26 de mii de imbolnaviri, cu 10 mii mai mult decat la noi, la o populatie de aproape 7 ori mai mare.