Banca Mondiala a anuntat joi ca a decis sa inceteze sa mai publice raportul ”Doing Business”, dupa ce a descoperit o serie de nereguli cu privire la datele incluse in rapoartele pentru anii 2018 si 2020.

Publicat:17.09.2021, 12:40

Intr-un comunicat de presa, Banca Mondiala a precizat ca dupa ce aceste nereguli au ridicat o serie de semne de intrebare cu privire la etica unor fosti angajati ai bancii precum si ai unor fosti membri ai board-ului, institutia a decis ca va lucra la o noua abordare cu privire la evaluarea mediului de afaceri si de investitii al tarilor.

″Increderea in activitatea de cercetare realizata de Banca Mondiala este vitala. Studiile realizate de Banca Mondiala stau la baza actiunilor decidentilor, ajuta tarile sa ia decizii mai bine informate si permit stakeholder-ilor sa masoare mai precis progresele economice si sociale. Astfel de cercetari au fost de asemenea un instrument valoros pentru ca sectorul privat, societatea civila, mediul academic, jurnalisti si altii sa aiba o intelegere mai buna cu privire la aspectele globale”, se arata in comunicatul institutiei financiare internationale.

Presiuni pentru ca locul ocupat de China sa fie mai bun

″In viitor, vom lucra la o noua abordare pentru a evalua climatul de afaceri si investitional”, precizeaza Banca Mondiala.

Potrivit unui investigatii derulate de firma de avocatura WilmerHale, la cererea Bancii Mondiale, actualul director al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, in perioada cand a lucrat la Banca Mondiala, a facut presiuni pentru ca locul ocupat de China in clasamentul Doing Business sa fie imbunatatit.

Conform concluziilor investigatiei, in raportul ”Doing Business 2018”, locul ocupat de China ar fi trebuit sa fie 85, in schimb a fost plasata pe locul 78.

“Schimbarile facute datelor referitoare la China in raportul Doing Business 2018 par sa fie produsul a doua tipuri de presiuni distincte venite din partea conducerii bancii asupra echipei care realiza raportul Doing Business”, se arata in raportul publicat joi de Banca Mondiala.

Institutia o mentioneaza in mod expres pe Kristalina Georgieva, alaturi de un consilier, pentru ca au facut presiuni in vederea efectuarii unor modificari cu privire la datele Chinei, in ideea de a imbunatati pozitia sa in acelasi moment in care tara asiatica era asteptata sa joace un rol cheie in campania de majorare a capitalului bancii.

Georgieva a ocupat postul de director executiv al Bancii Mondiale inainte de a fi desemnata sa ii succeada lui Christine Lagarde la varful FMI.

Moldova, pe locul 48 in anul 2020

 

“Sunt in dezacord fundamental cu concluziile si interpretarile privind neregulile din aceasta investigatie pentru ca au legatura cu rolul meu in raportul Doing Business 2018”, a reactionat Kristalina Georgieva intr-un comunicat de presa.

Raportul Doing Business analiza 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obtinerea unui credit, accesul la reteaua de electricitate si tranzactiile transfrontaliere.

Conform ultimului raport, ”Doing Business 2020”, Moldova se situeaza pe pozitia 48 din 190 de tari.

In acest clasament privind usurinta de a face afaceri, Moldova se situeaza in fata unor tari precum Belarus (49), Muntenegru (50), Romania (55), Ucraina (64), dar este devansata de Israel, Turcia, Franta. 

Prima in clasament este Noua Zeelandă, fiind urmata de Singapore si Hong Kong.