Moldovenii au fost avertizati cu privire la intreruperile de curent electric, in timp ce aceasta mica natiune se pregateste pentru impactul loviturilor cu rachete rusesti in Ucraina vecina. Totodata, tara se confrunta cu o inflatie de peste 30% si proteste organizate de un oligarh exilat ce are legaturi cu Kremlinul transmite bbc.com intr-un reportaj filmat in Republica Moldova. 

Publicat:30.11.2022, 11:30

Datorita modului in care infrastructura electrica a fost construita in timpul sovietic, Moldova este expusa in mod unic invaziei Ucrainei de catre Rusia.

Din punct de vedere istoric, nu numai ca a fost dependenta aproape in intregime de importurile ieftine de gaze rusesti, dar aproape toate liniile sale electrice trec prin Ucraina.

De aceea, grevele asupra retelei electrice a Ucrainei au dus la intreruperi de curent in toata Moldova, cu avertismente privind mai multe intreruperi in zilele urmatoare.

Vicepremierul Andrei Spinu a acuzat Rusia ca desfasoara „razboi hibrid” impotriva tarii sale, care este aproape unic afectata de invazia rusa in estul Moldovei. „Este simplu”, spune Andrei Spinu. „Nu vor ca Moldova sa urmeze calea europeana”.

Totodata, Spinu acuza Rusia ca foloseste energia pentru a incerca sa descurajeze Moldova de la calea declarata de continuare a integrarii in UE.

Cuibariti in dealuri la doar 500 de metri de granita cu Ucraina sunt vinificatorii din podgoria Purcari care nu sunt straini de presiunea rusa.

Podgoria obisnuia sa vinde aproape toate produsele sale in Rusia, asa ca, atunci cand Moscova a impus embargouri asupra vinului moldovenesc in 2006 si 2013, aproape ca a sters afacerea.

"Nu puteam plati salariile. Nu ne puteam plati furnizorii. Am pierdut cea mai mare piata peste noapte", a declarat presedintele Purcari, Vasile Tofan, la umbra marelui castel din secolul al XIX-lea al podgoriei. Vinul este extrem de important in Moldova, atat din punct de vedere social, cat si economic, iar Vasile Tofan considera ca interdictiile din Rusia au fost un rezultat direct al incercarilor Moldovei de a se indeparta de sfera de influenta a Rusiei spre Europa.

„Rusia a gasit intotdeauna modalitati de a folosi parghiile economice, de a-si atinge obiectivele geopolitice atunci cand se aplica vinificatiei”. 

Dar podgoria a luat acei ani de vanatai drept o oportunitate si de atunci a devenit cel mai mare exportator de vin din Moldova, mai ales catre UE, SUA si Asia. 

Experienta lor face ecou prin ceea ce trece Moldova in prezent cu gaz si electricitate.

Guvernul de la Chisinau primeste ajutor de la UE si ofera subventii pentru cei mai saraci, dar se confrunta in continuare cu provocari uriase.

Inflatia aici a atins 30%, multi luptati sa plateasca facturile.

La piata centrala intinsa din capitala, unde doamnele in varsta imbracate pe cap isi asteapta tarabele, gramezi mari de fructe si legume proaspete concureaza cu pepeni intregi murati - o specialitate moldoveneasca.

„Este o iarna foarte grea si nici macar nu a inceput, dar deja simtim efectele ei”, se plange Maria. "Facturile sunt o greutate pe umerii nostri, pe toata lumea. Oamenii sar peste mese, incearca sa nu se indatoreze, ca sa nu-si piarda casele."

Lucrurile s-ar putea inrautati in curand, gigantul energetic rus Gazprom amenintand ca va reduce in continuare livrarile deja reduse.

Guvernul pro-UE din Republica Moldova acuza Rusia ca nu mai este un partener sigur sau cinstit, asa ca Chisinaul incearca sa se extraga din dependenta de energia rusa.

Cu toate acestea, acest lucru este mai usor de spus decat de facut, iar noile conexiuni de energie direct in reteaua UE, care pot inlocui liniile existente, nu vor fi functionale timp de aproximativ trei ani.

Pana cand vor fi, toata energia electrica vine nu doar prin Ucraina, ci si prin regiunea autonoma pro-rusa a Moldovei, Transnistria.

Regiunea separatista a luptat cu un scurt, dar sangeros conflict cu restul Moldovei in anii 1990, castigand in cele din urma cu ajutorul fortelor ruse. Aproximativ 1.500 de „pascatori” rusi raman acolo pana astazi.

Liniile electrice intra prin uriasa centrala electrica Cuciurgan.

Se pare ca liderii si vinificatorii din Moldova au tras aceleasi concluzii. Pe langa diversificarea pietelor lor de export, acestia au investit masiv si in surse regenerabile.

Insa pe strazile capitalei este furia, cu mii, poate zeci de mii de protestatari iesind in strada, cerand demisia presedintelui Maia Sandu, pe care o acuza pentru cresterea costului vietii. 

O serie de oameni din multime vad ca solutia pentru criza neindoielnica a costului vietii din Moldova este o relatie mai stransa cu Rusia.

Se pretinde pe scara larga aici ca un oligarh exilat care se afla in spatele protestelor, Ilan Shor, are legaturi cu Kremlinul.

Jurnalistii de investigatie au sustinut chiar ca oamenii care ies in strada sunt platiti sa participe. Protestatarii insisi insista ca au luat banii doar pentru a-si acoperi costurile.

Invazia Ucrainei de catre Rusia ii loveste puternic pe moldoveni, iar iarna care urmeaza va deveni probabil mai grea.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Sursa: