Fostul ministru al justiției Vitalie Pîrlog, care a fost și șef al Interpol Moldova, este unul dintre autorii schemei prin care infractori din toată lumea scăpau de căutare internațională. Despre asta scrie publicația americană Bloomberg, care a realizat o investigație în acest sens. În articol se menționează că Pîrlog a șters din baza de date a Interpolului notificările roșii pentru 26 de persoane, printre care un bancher rus și fiul unui fost premier al Kârgâzstanului. Cel puțin jumătate erau cetățeni chinezi, mai scrie publicația.

Publicat:26.12.2024, 13:54

Într-o investigație amplă, Bloomberg scrie că fostul ministru al justiției Vitalie Pîrlog a profitat de o reformă Interpol din 2017 care prevede suspendarea notificărilor roșii, adică cererile de arestare, emise împotriva oricărei persoane care are statut de refugiat. Astfel, în toamna anului 2022, la câteva luni după ce    a părăsit biroul Interpol de la Chișinău, împreună cu un avocat, Pîrlog a început a redacta cereri de azil pentru infractori, care nu au pus niciodată piciorul în țară noastră. Copii ale unora dintre aceste scrisori au fost găsite în timpul raidului la casa lui Pîrlog, scrie Bloomberg. Oficialii de la sediul Interpol din Lyon au detectat pentru prima dată modelul neobișnuit al cererilor de azil la începutul anului 2023, când mai multe persoane, fără nicio legătură evidentă cu Moldova, au încercat să solicite azil în una dintre cele mai sărace țări din Europa. Informație furnizată anterior și de Șefa Procuraturii Anticorupție.

Veronica DRAGALIN, ȘEFA PROCURATURII ANTICORUPȚIE: ”În total, cel puțin 26 de persoane au depus acte false la Interpol prin această schemă prin acțiunile lor afectând investigații criminale din întreaga lume, inclusiv Franța, Australia, China și alte țări.”

Presupușii clienți nu erau niște bandiți săraci, scrie Bloomberg. Unul era un bancher rus, altul fiul unui fost premier al Kârgâzstanului. Cel puțin jumătate erau cetățeni chinezi. Ceea ce aveau toți în comun, pe lângă influența financiară și legăturile, era faptul că fiecare a primit azil în Moldova. Pentru acest serviciu suspecții au transferat milioane de dolari în conturi aparținând unei companii înregistrată de Pirlog în Emiratele Arabe Unite. Nici Pîrlog, nici avocatul său nu au răspuns la e-mailurile și apelurile telefonice ale jurnaliștilor de la Bloomberg. Nici noi nu am reușit să dăm de cei doi. Despre această schemă de corupție s-a aflat pe 4 iunie când au fost efectuate zeci de percheziții în urma cărora Viorel Țentiu, șeful biroului Interpol Moldova de atunci, a fost reținut.  

Bloomberg scrie că în acest dosar există 4 suspecți. Procuratura Anticorupție a evitat de fiecare dată să dea nume, iar o solicitare adresată anterior instituției a rămas fără răspuns. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.