Campania electorală încă nu a început, dar asociația Promo-LEX, care va monitoriza alegerile și referendumul, a constatat deja mai multe încălcări din partea potențialilor candidați. Printre acestea se numără activități de promovare cu tentă electorală înainte de startul oficial al campaniei și abuz de resurse administrative. Pr

Publicat:20.08.2024, 21:43

Nicolae PANFIL, DIRECTOR DE PROGRAM PROMO-LEX: ”Am constatat că până în prezent, cel puțin 17 potențiali candidați și-au exprimat interesul de a participa la alegerile prezidențiale, în cazul a 8 dintre aceștia noi am constatat și activități cu tentă electorală.”

Și în contextul referendumului care urmează să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe 20 octombrie, observatorii Promo-LEX au depistat încălcări.

Nicolae PANFIL, DIRECTOR DE PROGRAM PROMO-LEX: ”PAS, dar și președintele Republicii Moldova au anunțat anterior platforma pentru.md, considerată pagina web oficială pentru promovarea aderării la UE. Totodată, președintele a venit cu inițiativa ”ambasadori pentru referendum”. Când vorbim despre alți potențiali participanți la referendum PSRM, am observat în spațiul public desfășurând o campanie. Au fost instalate corturi, materiale publicitare distribuite.”

Reprezentanții PAS ne-au spus că acțiunile de promovare a campaniei pentru referendum au avut loc în zilele de weekend. Nu am primit deocamdată o reacție de la reprezentanții președinției și cei de la PSRM. Totodată, Promo-Lex a înregistrat și un caz de utilizare a resurselor administrative.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că instituția a furnizat date privind această campanie asociației Promo-LEX. Asociația a vorbit azi și despre două cazuri de corupere a alegătorilor, în ambele fiind vizat blocul ”Victoria”.

Nicolae PANFIL, DIRECTOR DE PROGRAM PROMO-LEX: ”Vorbim despre acea campanie de achitare a 2 mii de lei pentru pensionarii din unele regiuni. Bani care vin din Federația Rusă prin intermediul „Promsvyazbank”."

Nici reprezentanții blocului Victoria nu au o reacție până acum. Rezultatele observării asociației Promo-Lex fac referire la perioada 16 mai-20 august.