Cancelaria de Stat a atacat in instanta decizia Consiliului Municipal prin care primarul Ion Ceban a fost imputernicit sa stabileasca si sa aprobe tarifele la calatoria cu transportul public. Responsabilii de acolo spun ca CMC nu poate lua asemenea decizii si au cerut suspendarea majorarii tarifelor pana la o decizie finala a judecatorilor. Ion Ceban a calificat totul drept un atac asupra primariei.

Publicat:27.06.2022, 17:19

Ion CIUMAC, SEFUL OFICIULUI TERITORIAL CHISINAU AL CANCELARIEI DE STAT: “In urma verificarii legalitatii actului normativ s-a constatat ca, de fapt, acesta contravine normelor legale, adica nu este in drept primarul general sa stabileasca tarifele atat timp cat aceasta atributie revine direct, potrivit legii, Consiliului Municipal. Nu poate Consiliul sa isi delege atributiile altui organ.”

Astfel, saptamana trecuta Cancelaria de Stat, Oficiul Teritorial Chisinau, a atacat in instanta de judecata decizia Consiliului Municipal Chisinau prin care a imputernicit primarul sa stabileasca si sa aprobe tarifele pentru calatoriile in transportul public din capitala. Ion Ceban a semnat atunci o dispozitie prin care a majorat tariful de 3 ori, astfel oamenii urmand sa achite 6 lei pentru o calatorie cu troleibuzul, autobuzul si microbuzul de la 1 iulie. Cancelaria de Stat a cerut instantei sa suspende decizia de a scumpi calatoriilor pana la un verdict final al judecatorilor.

Ion CIUMAC, SEFUL OFICIULUI TERITORIAL CHISINAU AL CANCELARIEI DE STAT: “In termen de 3 zile instanta urmeaza sa ne instiinteze referitor la aplicarea masurii de asigurare pentru ca, avand in vedere ca de la 1 iulie intra in vigoare, am solicitat suspendarea pentru a nu avea unele efecte asupra beneficiarilor.”

Pe de alta parte, responsabilii de la primarie spun ca reprezentantii Cancelariei de Stat actioneaza ilegal.

Ilie CEBAN, VICEPRIMARUL CAPITALEI: “Este o procedura diferita decat cea de obicei practicata de Cancelaria de Stat, una legala, care urma sa fie o notificare in adresa primariei, acordarea termenului de 30 de zile pentru emiterea unui raspuns la cererea emisa. Noi am examinat aceste contestatii si vedem un caracter altul decat unul legal vom prezenta pozitia primariei in instanta de judecata si cu certitudine vom lupta ca sa fie mentinuta decizia Consiliului Municipal.”

Responsabilii de la Cancelarie sustin ca au mers direct in instanta, fara sa emita o notificare, asa cum prevede legea, tinand cont de impactul social al deciziei CMC si ca documentul urma sa intre in vigoare de la 1 iulie. Cu o reactie a venit si Ion Ceban. Acesta a inregistrat un live pe facebook in preajma troleibuzelor si autobuzelor cumparate de primarie in ultimul an.

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: “O asemenea abordare, un asemenea atac asupra administratiei publice locale in contextul descentralizarii nu a avut loc in Republica Moldova, in toti acesti ani de independenta. Nu conteaza ce se va intampla, politica tarifara va merge inainte.”

Acum doua saptamani, CMC a votat pentru majorarea tarifelor pentru calatoria cu troleibuzul si autobuzul. Prin votul consilierilor de la PSRM, Platforma DA si cativa independenti, Ion Ceban a fost imputernicit sa ajusteze pretul. Saptamana trecuta, aceeasi consilieri au imputernicit primarul sa stabileasca tariful pentru colectarea, transportarea si depozitarea deseurilor. Cancelaria va analiza si acest act dupa ce va fi publicat in Registrul de Stat al Actelor Locale.