Scrisoarea prin care se solicita Mitropolitului Vladimir sa abandoneze Patriarhia Rusa si sa initieze procesul de aderare la Patriarhia Romana a fost semnata colectiv de mai multi preoti si nu a fost singura scrisoare de acest fel care a fost transmisa catre Mitropolie. Numele preotilor care au semnat-o nu a fost divulgat, pentru a evita expunerea publica a acestora. Declaratiile au fost facute de preotul Pavel Borsevschi in cadrul emisiunii In PROfunzime. De partea cealalta, Mitropolitul Basarabiei spune ca nu crede in sinceritatea demersului si ca totul ar fi un joc politic.

Publicat:21.11.2023, 20:06

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII “SFANTUL DUMITRU” DIN CAPITALA: “Biserica in Moldova trebuie sa fie una, dar pentru asta sa nu mergem in cadrul Mitropoliei Basarabiei, ceea ce nu e posibil, dar in corpore in cadrul Patriarhiei Romane.”

Acest lucru a fost solicitat si in scrisoarea transmisa de catre parohul bisericii “Sfantul Dumitru” din capitala mitropolitului Vladimir. Ravasul a fost semnat de 17 preoti din protopopiatul de Chisinau, sectorul Botanica. Preotul Pavel Borsevschi sustine ca aceeasi idee o impartasesc alti 19 preoti din protopopiatul de Chisinau, sectorul Centru, si un grup de slujitori din Anenii Noi, care, la fel, au transmis scrisori catre Mitropolit.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: ”De ce a fost nevoie sa treaca aproape 2 ani ca sa veniti cu acest demers?”

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII “SFANTUL DUMITRU” DIN CAPITALA: “Noi am asteptat, este un timp in care se asteapta. Dar cand am vazut ca este sustinut razboiul si mai ales ostasii rusi daca vor muri vor fi considerati sfinti pe front, in razboiul cu fratii lor din Ucraina. Si cand am vazut ca preoti sunt incadrati, cu arme in maine si invata si pe altii, sa lupte, ne-am inspaimantat.”

Pavel Borsevschi afirma ca la adunarea de joia trecuta a preotilor si staretilor de manastiri, Mitropolitul Vladimir a declarat ca si pana a primi scrisoarea a existat o incercare de a avea discutii cu reprezentantii Patriarhiei Romane pe subiectul aderarii Mitropoliei Moldovei.

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII “SFANTUL DUMITRU” DIN CAPITALA: “Toti episcopii, care au fost intrebati, ne-a spus Preasfintitul la adunare, au refuzat de a merge la dialog.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Exista vreun episcop de la Mitropolia Moldovei, care isi doreste aceasta trecere?”

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII “SFANTUL DUMITRU” DIN CAPITALA: ”Deci cei care au fost ascultati, 3 episcopi vicari, ei au spus ca raman statorinic in cadrul Patriarhiei Ruse.”

De cealalta parte, Mitropolitul Basarabiei, care se afla sub jurisdictia canonica a Patriarhiei Romane, nu crede in sinceritatea preotilor care au semnat scrisoarea prin care se solicita aderarea si spune ca totul ar fi un joc politic.  

IPS Petru, MITROPOLITUL BASARABIEI: “Parintele Borsevschi nu a venit niciodata la noi ca sa ceara un sfat sau un ajutor. Eu nu as vreau sa zic ceva de rau, dar nu este un om ferm, un om care stie ce vrea. El joaca cum joaca politica. Nu vreau sa vorbesc despre el. Am auzit si noi de acea scrisoare si asa mai departe, ca ar vrea sa vina. Dar cine vrea sa vina a facut pasi concreti. Sa arata sinceritatea prin fapte, ca nu vrea sa vina Mitropolitul Vladimir sau nu stiu care, sa vina el. Vino domnule la concret, noi suntem aici uite Vladaca noi suntem aici, vrem sa venim si atat, iata cum, si noi va aprobam.”

Saptamana trecuta, un grup de preoti din Chisinau, in frunte cu clericul Pavel Borsevschi, i-a cerut Mitropolitului Vladimir sa inceapa procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Romana si sa abandoneze Patriarhia Rusa, care sprijina razboiul Rusiei impotriva Urcainei. In urma adunarii cu preotii si staretii e saptamana trecuta s-a decis ca Mitropolia Moldovei nu va initia procesul de trecere la Patriarha Romana.