Scrisoarea prin care se solicita Mitropolitului Vladimir sa abandoneze Patriarhia Rusa si sa initieze procesul de aderare la Patriarhia Romana a fost semnata colectiv de mai multi preoti si nu a fost singura scrisoare de acest fel care a fost transmisa catre Mitropolie. Numele preotilor care au semnat scrisoarea nu a fost divulgat, pentru a evita expunerea publica a acestora. Declaratiile au fost facute de preotul Pavel Borsevschi in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Publicat:20.11.2023, 21:04

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII “SFANTUL DUMITRU” DIN CAPITALA: „Eu sunt protopop sectorul 2, in Chisinau sunt 4 protopopi si scrisoarea respectiva este facuta colectiv de catre toti preotii.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: Cati sunt ei?

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII “SFANTUL DUMITRU” DIN CAPITALA: Protopopiatul nostru... suntem in jur la 30. Suntem iscaliti pe scrisoare, adica cei care au sustinut suta la suta, 17 preoti. Nu le-am dat numele, adica nu le-am descoperit numele in presa, dar Mitropolitului pe masa i-am pus toate numele.

Mitropolitului i-am dat scrisoarea cu toate 17 iscalituri. Cei care s-au abtinut am considerat ca o sa se vada care o sa fie reactia, nu suntem impotriva si ei sunt tot in jur la 17. 

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „De ce nu le-ati dat numele?”

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII “SFANTUL DUMITRU” DIN CAPITALA: Dintr-un singur considerent: presa. Si mie intrebari si nu una, doua, trei, dar curiozitati. Si stiti ce inseamna atunci cand se isca o intrebare. Daca este scrisoarea, este protopopul si la toti le-am spus ca mai suntem 17 preoti. Vointa este a tuturor, in afara de o singura persoana care a zis ca este impotriva. Pe urma s-a mai iscat o persoana, tot nu le dau numele, numai din considerentul ca ei trebuie singuri sa spuna.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Nu le-ati dat numele ca sa nu fie sunati de ziaristi sau ca sa nu fie supusi diferitor presiuni care ar putea sa apara?”

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII SF. DUMITRU DIN CHISINAU: „De ziaristi si de presiuni poate daca i-am dat-o Mitropolitului, deci tot poate din confratii lor. Inainte de scrisoarea noastra a mai fost o scrisoare asemanatoare din Protopopiatul Anenii Noi, unde mi-a comunicat un preot ca la Mitropolie s-a dus scrisoarea respectiva si s-a da in mainile cuiva responsabil la Mitropolie si scrisoarea a disparut, pentru ca Mitropolitul nu era pe loc. Pana a venit Mitropolitul, scrisoarea n-a mai fost. Acum protopopul de la Anenii Noi de la adunarea respectiva de la Mitropolie a zis ca, de fapt, in acea scrisoare n-au fost 20 sau 22 de preoti iscaliti pentru ca in corpore sa trecem in cadrul Patriarhiei Romane, nu in Mitropolia Basarabiei.

Mai este un protopopiat nr. 1 care a facut adunare. Din nou, 19 preoti au votat pentru trecerea pro in Patriarhia Romana, 7 preoti au vrut autocefalie si alti 18 preoti au zis „nu, noi vrem sa ramanem in cadrul Patriarhiei Ruse”. Dupa cum vedeti, nu este numai parintele Pavel Borsevschi.”

In ultimele luni, zeci de preoti-parohi au trecut la mitropolia Basarabiei. In urma acestei decizii, Mitropolia Moldovei a anuntat ca o parte dintre ei au fost destituiti din functie, insa Mitropolia Basarabiei a calificat decizia drept un abuz si a mentionat ca preotii pot sluji in continuare.  

Valul de plecari a luat amploare de la inceputul razboiului in Ucraina si s-a amplificat in ultima perioada, dupa ce in spatiul public a aparut scrisoarea mitropolitului Vladimir transmisa patriarhului Kiril, in care, printre altele, s-a plans ca nu poate opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei.