Pe data de 30 iunie 2020 Curtea Constitutionala a emis decizia sa prin care a declarat neconstitutionalitatea art. 76/1 Codul Contraventional RM.

Publicat:01.07.2020, 12:01

In baza acestui articol mai multi cetateni au fost amendati in perioada carantinei cu 22.500 de lei (450 UC) pentru nerespectarea masurilor de profilaxie, prevenire si/sau combatere a bolilor epidemice, daca acest fapt a pus in pericol sanatatea publica. 

Decizia Curtii Constitutionale va bucura cetatenii care au fost amendati, iar instantele de judecata au mentinut aceste amenzi, deoarece la moment, dupa declararea neconstitutionalitatii, fiecare poate sa solicite instantei de judecata revizuirea cazului sau, scrie Anticoruptie.md

Revizuirea deciziei poate fi deschisa in favoarea contravenientului in termen de sase luni conform alin. 1) art. 475, iar conform alin. 2 lit b) Codul Contraventional prevede ca revizuirea procesului contraventional poate fi ceruta daca Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala prevederea legii aplicata in cauza respectiva. 

Deci, in situatia creata fiecare ar trebui sa cunoasca ca poate sa solicite revizuirea cazului sau si neaparat trebuie sa o faca, deoarece cu regret, din ce am urmarit pana acum, au existat multe amenzi abuzive.

CITESTE MAI DEPARTE PE ANTICORUPTIE.MD