Saptamana trecuta a aparut de nicaieri stirea ca un grup de deputati din partidul PAS (al Maiei Sandu) a venit cu un proiect de initiativa de a oferi Mitropoliei Basarabiei un corp al cladirii istorice a Bibliotecii Nationale a Moldovei, un local in care e tinut fondul de carte veche, scrie analistul Sorin Ionita. Potrivit acestuia, daca aceasta cladire va fi cedata, vor urma mai multe consecince neplacute atat pentru alte culte religioase, cat si pentru asociatii sau cetateni. 

Publicat:18.03.2023, 08:25

„Stirea a agitat apele in mod previzibil, multi pro-europeni si sustinatori PAS, inclusiv lideri de opinie pro-romani, spunand ca e o idee proasta sa scoti din circuit prima biblioteca a tarii ca s-o dai Mitropoliei. In primul rand, procedura e dubioasa legal si moral: in Moldova, ca in alte state foste sovietice (si spre deosebire de Romania) nu a existat o restituire generala a proprietatii catre fostii detinatori dinaintea comunismului; date fiind conditiile, era si greu sa se faca. Deci nu poate fi vorba de o „restituire a proprietatii catre MB” pentru ca nu exista cadru legal pentru asa ceva”, sustine Sorin Ionita. 

Potrivit analistului, daca aceasta cedare de proprietate se va legifera, va fi foarte greu de gestionat avalansa de revendicari care vor urma, si anume revendicari din partea altor culte religioase, asociatii sau cetateni privati. 

„A porni un astfel de proces in Republica Moldova la 30 de ani dupa caderea comunismului, mi se pare sinucidere politica. Si apropo, cadirea in chestiune e un vechi seminar teologic construit in parioada tarista, deci revendicarea sa de catre BOR ca proprietar originar (prin intermediul MB) este destul de subreda”, scrie Ionita. 

Analistul spune ca atunci cand s-a luat aceasta decizie, grupul de parlamentari PAS a spus ca acesta este si un gest de bunavointa fata de Romania, statul care a ajutat cel mai mult Moldova in ultimii ani. Insa, varianta „cadoului de suflet” se poticneste in alta dilema: tehnic vorbind BOR nu e o institutie publica a statului roman, deci nu e clar de ce ar primi ea semnul de recunostinta pentru niste ajutoare care au venit de la bugetul Romaniei, deci inclusiv din impozitele unor cetateni romani care nu sunt enoriasi ortodocsi. 

„Situatia e de o ironie strigatoare la cer: atatia ani cat s-au dat in barci cu regimurile precedente ale oligarhilor, impreuna cu care au facut afaceri si au organizat companii electorale manarite, guvernantii de la Bucuresti n-au putut aranja de-un sediu pentru BOR. A trebuit sa ajunga la putere astia micii de la PAS, pe care in campaniile trecute i-au balacarit si subminat, pentru ca acum sa-si rezolve restantele imobiliare cu mana lor! Ce ne-a fost frica sa cerem lui Plahotniuc, obtinem iata prin santaj de la Maia Sandu, ca i-am prins la inghesuiala cu razboiul la usa, criza energetica si urgentele negocierilor cu UE”, declara Sorin Ionita. 

Analistul mentioneaza ca aceasta idee - de a scoate bilbliotecarii si de a baga in locul lor pe Patriarhul Romaniei - este „teribil de proasta”. „Nu trebuie sa fii vreun geniu ca sa te prinzi ca va fi imediat exploatata propagandistic de tabara pro-Moscova din politica moldoveneasca, nici ca va fi criticata de cetateni onorabili care sunt pro-Romania si pro-Occident, dar tocmai de aia au gandire critica si nu inghit fara sa cracneasca tot ce vine de la partidul pe care l-au votat, cum fac cei de pe baricada ailalta”.

In concluzie, Ionita a venit cu cateva recomandari pentru institutia semi-privata BOR, in cazul in care vor prelua pana la urma aceasta cladire: 

„Sa investeasca fonduri proprii serioase intr-un activ public (iar nu invers, sa scoata) caruia sa-i pastreze functiunea initiala de bliblioteca, dar eventual una modernizata. De asemenea, sa deruleze un proces de achizitie de lucrari de reabilitare impecabil si transparent (o alta noutate istorica pentru BOR) care sa conserve patrimoniul, sa revizuiasca partea lui transformata in prezent in carciuma si sa creeze in acest loc din centrul Chisinaului un spatiu public de calitate, un adevarat model de buna practica”. 

La inceputul lunii martie, deputatii PAS au inregistratat in Parlament un proiect de lege ce prevede transmiterea cladirii fostului Seminar Teologic, in prezent una dintre sediile Bibliotecii Nationale, in posesia Mitropoliei Basarabiei. Potrivit documentului, cladirea a apartinut anterior mitropoliei. Directorul Bibliotecii spunea ca a aflat din presa despre acest lucru si spera ca edificiul, care este monument de arhitectura, va ramane in proprietatea institutiei. Directorul Bibliotecii Nationale a criticat initiativa, iar Asociatia bibliotecarilor a lansat o petitie in sprijinul Bibliotecii Nationale. 

La inceputul acestei saptamani, Mitropolia Basarabiei a anuntat ca nu are intentia de a schimba destinatia sediului Bibliotecii Nationale, daca acesta va reveni in proprietatea sa. Asa cum  prevede proiectul de lege propus de partidul guvernare si care a starnit o serie de critici. Intr-un comunicat pe pagina Mitropoliei se spune, ca initiativa reprezentantilor guvernarii vine sa le faca drepate si sa le intoarca un bun care le apartine si de care au fost deposedati abuziv.

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune ca autorii proiectului de lege vor organiza consultari publice si vor oferi mai multe detalii despre acesta, dar si vor prezenta solutiile pentru ingrijorarile aparute in societate. Sefa statului mentioneza ca este devreme sa comenteze acest proiect, dar pune ca relatia Republicii Moldova cu Romania nu poate fi intr-un singur sens. 

Iar ministrul Culturii a declarat ca in prezent ministerul este in cautarea unei noi cladiri unde ar putea fi pastrate cartile vechi si rare ale Bibliotecii Nationale. Asta desi Mitropolia Basarabiei a anuntat ca nu are intentia de a schimba destinatia sediului Bibliotecii, daca acesta va reveni in proprietatea sa.

Discutiile despre retrocedarea mai multor cladiri Mitropoliei Basarabiei au inceput in luna ianuarie, dupa vizita lui Igor Grosu in Romania. Atunci, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane i-a cerut presedintelui Parlamentului sa fie intoarse Mitropoliei cladirile care anterior i-au apartinut.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.