Unul dintre sediile Bibliotecii Nationale, din centrul capitalei, urmeaza sa fie transmis gratuit Mitropoliei Basarabiei. O initiativa legislativa in acest sens a fost inregistrata in Parlament de deputatii PAS. Potrivit documentului, cladirea a apartinut anterior mitropoliei. Directorul Bibliotecii spune ca a aflat din presa despre acest lucru si spera ca edificiul, care este monument de arhitectura, va ramane in proprietatea institutiei. Asociatia bibliotecarilor a lansat o petitie impotriva acestei initiative.

Publicat:10.03.2023, 19:40

Virgiliu PASLARIUC, DEPUTAT PAS:„Este un proiect de lege care prevede transmiterea cu titlu gratuit din proprietatea statului, in proprietatea Mitropoliei Basarabiei, imobilul de pe strada 31 August, fosta cladire a Seminarului Teologic.”

Astfel, unul dintre sediile Bibliotecii Nationale urmeaza sa fie transformat in sediul Mitropoliei Basarabiei, spune deputatul PAS, Virgiliu Paslariuc, autorul proiectului.

Virgiliu PASLARIUC, DEPUTAT PAS:Sa se faca o reparare morala, daca vreti, pentru Mitropolia Basarabiei, care nu are un sediu, cat de cat propice, pentru activitate. Starea monumentului, din pacate, se afla intr-o stare de degradare avansata.”

Deputatul PAS spune ca Mitropolia nu va avea dreptul sa vanda imobilul. Proiectul a fost inregistrat, urmeaza sa primeasca avizul Guvernului, dupa care sa fie votat in Parlament.

Virgiliu PASLARIUC, DEPUTAT PAS:  

„-Noi facem o derogare de la lege, fiindca este un monument istoric. 
-In Republica Moldova nu se permite retrocedarea?
- De asta si se face derogare, fara dreptul de instrainare si cu obligativitatea de a pastra aspectul istoric.
-Se discuta si ca alte cladiri sa fie oferite?
-Nu, nu. Aceasta intentie este de a oferi Mitropoliei conditii de activitate.”

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:„Edificiul este monument de istorie si arhitectura, fiind introdus in registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Aici sunt pastrate colectiile speciale de carte veche si rara. Totodata, in incinta cladirii este si Centrul National de Formare in biblioteconomie si stiintele informarii.”

Directorul Bibliotecii Nationale spune ca a aflat din presa despre aceasta initiativa si  ca mentioneaza ca institutia are nevoie de aceasta cladire.

Elena PINTILEI, DIRECTORUL BIBLIOTECII NATIONALE:Speram ca blocul doi al Bibliotecii Nationale, acolo unde sunt amplasate colectiile speciale, va ramane in gestiunea bibliotecii. Greutatea care este astazi pe cladire, zic de numarul publicatiilor, a depasit deja norma de 2,5 ori, respectiv, noi nu putem amplasa aceste colectii in blocul central, aceasta este o incalcare a tuturor normelorde pastrare, de conservare.”

De-a lungul anilor aici au fost create conditiile necesare pentru a fi pastrate cele mai vechi carti ale bibliotecii.

Veronica COSOVAN, SEF SECTIE CARTE VECHE SI RARA:„Sistem antiincendiu pe baza de pulbere, cu sistem de monitorizare climatica, cu sisteme de a monitoriza umidificarea si toti parametrii care sunt necesare pentru pastrarea acestor carti.”

Asociatia bibliotecarilor din Moldova a lansat o petitie in sprijinul Bibliotecii Nationale.

Ludmila CORGHENCI, SEF AL CENTRULUI DE FORMARE PROFESIONALA CONTINUA IN BIBLIOTECONOMIE:„A fost o informatie foarte neasteptata, fiindca spatiul ca a fost dedicat bibliotecii nationale este utilizat rational, eficient, sunt create anumite conditii pentru pastrarea documentelor de patrimoniu.”

Solicitati pentru o reactie, cei de la Ministerul Culturii, in gestiunea caruia se afla Biblioteca Nationala, ne-au spus ca nu comenteaza subiectul, deocamdata. Si responsabilii de la Mitropolia Basarabiei au refuzat sa vorbeasca la acest subiect.

COMUNICATOR, MITROPOLIA BASARABIEI:„Momentan este doar un proiect de lege, nu suntem in posesia cladirii, inca. Vom expune un punct de vedere pe site-ul Mitropoliei la momentul oportun.”

Discutiile despre retrocedarea mai multor cladiri Mitropoliei Basarabiei au inceput in luna ianuarie, dupa vizita lui Igor Grosu in Romania. Atunci, Patriarhul Bisericii Ortodoxe i-a cerut presedintelui parlamentului sa fie intoarse Mitropoliei cladirile care anterior i-au apartinut.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.