Mitropolia Basarabiei a anuntat ca nu are intentia de a schimba destinatia sediului Bibliotecii Nationale, daca acesta va reveni in proprietatea sa. Asa cum  prevede proiectul de lege propus de partidul guvernare si care a starnit o serie de critici. Intr-un comunicat pe pagina Mitropoliei se spune, ca initiativa reprezentantilor guvernarii vine sa le faca drepate si sa le intoarca un bun care le apartine si de care au fost deposedati abuziv.

Ultimul update: 11.03.2023, 17:36 Publicat:11.03.2023, 17:36

„Mitropolia Basarabiei subliniaza faptul ca initiativa legislativa nr. 57 din 6 martie 2023 nu constituie acordarea cu titlu gratuit a unui bun al statului, ci restituirea unui bun bisericesc catre proprietarul sau anterior, de dinaintea ocupatiei sovietice”, se arata intr-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei emis dupa ce PAS a inregistrat acum cateva zile o initiativa legislativa privind restituirea cladirii fostului Seminar Teologic din Chisinau.

Imobilul se afla pe strada 31 august din centrul capitalei si este unul dintre sediile Bibliotecii Nationale, iar intentia reprezentantilor guvernarii a starnit mai multe critici. Mitropolia Basarabiei afirma ca activitatea Bibliotecii Nationale nu va fi perturbata, daca proiectul de lege va fi aprobat. 

„Mitropolia Basarabiei, redevenind proprietar al acestui imobil, nu intentioneaza sa-i schimbe destinatia.(...) Astfel, Biblioteca Nationala va putea folosi in continuare spatiile aflate in prezent la dispozitia ei. In ceea ce priveste spatiile din cladire nefolosite de Biblioteca Nationala, acestea vor putea avea un regim distinct si vor fi folosite pentru depozitarea fondului de carte al Mitropoliei Basarabiei care se va transmite in gestiunea Bibliotecii Nationale” se mai araat in comunicatul Mitropoliei.

Proiectul de lege inregistrat de un grup de deputati PAS saptama aceasta, cu privire la transmiterea cu titlu gratuit din proprietatea statului, in proprietatea Mitropoliei Basarabiei a imobilului de pe strada 31 August, prevede ca unul dintre sediile Bibliotecii Nationale sa fie transformat in sediul Mitropoliei Basarabiei. Proiectul inregistrat urmeaza sa primeasca avizul Guvernului, dupa care sa fie votat in Parlament.

Directorul Bibliotecii Nationale spune ca institutia are nevoie de aceasta cladire, iar Asociatia bibliotecarilor din Moldova a lansat o petitie in sprijinul Bibliotecii Nationale.

Discutiile despre retrocedarea mai multor cladiri Mitropoliei Basarabiei au inceput in luna ianuarie, dupa vizita lui Igor Grosu in Romania. Atunci, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane i-a cerut presedintelui Parlamentului sa fie intoarse Mitropoliei cladirile care anterior i-au apartinut.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.