Certificatele digitale Covid, eliberate in Moldova, au fost testate cu succes in Uniunea Europeana. Responsabilii din sanatate anunta ca urmatorul pas este ca reprezentantii Comisiei Europene sa aprobe documentul, iar din acel momente certificatele vor fi recunoscute in spatiul european.

Publicat:27.10.2021, 21:50

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII:“Certificatul nostru digital, green-passul nostru, eliberat de autoritatile din Republica Moldova, a fost testat cu succes si aceasta noutate a venit chiar ieri.”

Iar dupa ce vor fi aprobate de Comisia Europeana, certificatele eliberate de autoritatile moldovenesti devin automat recunoscute la nivel european. Cand mai exact se va intampla acest lucru, nu este clar. 

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII:“La moment trece procedura de echivalare care, de fapt, este una tehnica.  Va fi absolut egal in drepturi cu oricare alt certificat.” 

Totodata, moldovenii care s-au imunizat in Romania vor fi introdusi si ei in baza de date de la noi din tara.

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII:„Se lucreaza asupra modalitatii de integrare in sistemul nostru national de imunizare a certificatelor primite de catre cetatenii nostri care s-au vaccinat in Romania.”


Deocamdata, aproximativ 30 de state, inclusiv din Uniunea Europeana, cum ar fi Romania, Italia sau Germania, permit cetatenilor nostri sa intre pe teritoriul tarii cu un certificat COVID emis in Republica Moldova. Certificatul Covid atesta vaccinarea, prezenta anticorpilor sau testul negativ la coronavirus.