Prim-ministra Maia Sandu a facut publice pe pagina sa Facebook date care ar reprezenta o analiza a activitatii companiilor ce detin magazine care functioneaza in regim duty free, sustinand ca aceasta e o schema prin care se face evaziune fiscala, scrie Mold-street.com

Publicat:13.07.2019, 20:08

Totodata ea a promis ca si aceasta schema cu magazine si alte activitati duty free va fi stopata.

75% din marfurile duty free sunt aduse ilicit

„Vreau sa aduc cateva cifre despre schema duty free. In conformitate cu materialele institutiilor care cerceteaza subiectul, am aflat ca intre 2015-2019 volumul de import al marfurilor la duty-free a fost de peste 2,8 miliarde de lei. Peste 75% din marfuri se introduc ilicit pe teritoriul tarii. Voi face public acest document ca sa-l vada cetatenii si presa care vor sa vada cum s-a facut evaziune fiscala. Reiterez mesajul meu: toata lumea care are responsabilitate pentru banul public – aveti mare grija cum va raportati la aceste bunuri. Noi o sa reusim sa intelegem si sa ajungem la toti cei care au abuzat de banul public”, a spus Sandu.

„Pentru aceasta este nevoie, in primul rand, ca proiectul legii care se refera la interzicerea duty free sa fie adoptat in lectura finala cat mai curand", adauga premierul.

Amintim ca la inceputul mandatului sau Sandu a dispus ca benzinariile duty free, magazinele, barurile si restaurantele duty free la intrarea in Republica Moldova si in regiunea transnistreana sa fie inchise.

Sotiile vamesilor si politistilor, angajate la duty free

Din extrasele publicate de premier rezulta ca anumite cantitati de marfuri nici nu se descarca in depozitele magazinelor respective, fiind introduse in tara, iar unele sunt transportate prin contrabanda in statele vecine (Romania – tigari, Ucraina – bauturi alcoolice), dupa o stocare prealabila in Republica Moldova.

Autorii sustin ca o parte din scheme sunt realizate cu ajutorul angajatilor si sefilor magazinelor duty free (400 in total), multi dintre care sunt „sotii/sotiile colaboratorilor vamali si ai politiei de frontiera”.

Pana si un fost sef al Vamii ulterior a lucrat pentru proprietarul unei retele de magazine duty free.

Cat pierde bugetul de stat de la magazinele lui Sor

O atentie deosebita este atrasa activitatii magazinelor duty free la intrarea in Republica Moldova, de la activitatea carora bugetul rateaza anual venituri de 140 milioane lei.

Astfel de magazine functioneaza in Aeroportul International Chisinau si la cateva puncte de trecerea frontierei si sunt detinute de companiile Dufremol si DFM, care faceau parte din imperiul lui Ilan Sor si erau implicate direct sau indirect si in frauda bancara. In perioada aprilie-iunie acestea si-au schimbat proprietarii.

Activitatea magazinelor respective a fost legalizata printr-o modificare a Codului Vamal la finele anului 2011 de majoritatea parlamentara de atunci (PLDM, PDM si PL), care a permis de la 13 ianuarie 2012 amplasarea magazinelor duty free inaintea punctului de control al pasapoartelor in zona intrarii pe teritoriul Republici Moldova.

De notat ca aceasta situatie nu se regaseste in practica tarilor europene. In consecinta, in ultimii 5 ani aceste magazine au comercializat marfuri in valoare de 450 milioane lei, de la care nu s-a achitat nicio taxa la bugetul de stat.

Pana si fostul Guvern condus de Pavel Filip a constientizat necesitatea eliminarii activitatii unor astfel de magazine, doar ca intentia de a le interzice nu a fost dusa pana la capat.

Venituri de miliarde, taxe la buget aproape de zero

Auditorii de la Curtea de Conturi in repetate randuri au avertizat Guvernul si Parlamentul ca „aceasta prevedere incalca principiul echitatii fiscale”, fiindca intre aceste magazine si cele din interiorul tarii nu exista nici o deosebire in afara scutirii de impozite si taxe. Cu toate acestea magazinele continua sa activeze.

Datele din sinteza publicata de premier releva ca toate companiile ce activeaza in regim obisnuit pe teritoriul Republicii Moldova achita impozite la bugetul de stat de circa 30-40% din venituri (accize, TVA, impozit pe profit etc), atunci companiile ce activeaza in regim duty free de doar 0,4%. In consecinta duty free ar fi achitat anul trecut un impozit pe profit de doar 3,2 milioane de lei.

„In loc de Aeroport Chisinau poti sa scrii duty free Chisinau, nici nu stii unde ai nimerit acolo. De ce romanii le-au lichidat, dar la noi o jumatate de tara este duty free?”, declara revoltat in vara anului 2016, Serafim Urechean la ultima sedinta condusa in functia de presedinte al Curtii de Conturi.

Schema duty free din Transnistria

O alta schema la care atrag atentia noile autoritati este cea desfasurata prin magazinele duty fre din regiunea separatista, activitatea carora a fost legalizata de Guvernul Gaburici, in aprilie 2015, cand si-a asumat raspunderea pentru completarea Codului Vamal cu art 97(1), 97(2), 97(3) si 97(4).

Potrivit sintezei prin intermediul acestor magazine detinute de compania Altai OOO din regiunea separatista, careia la Chisinau i se prelungeste periodic licenta obtinuta la Chisinau, se face contrabanda cin special cu tigari. Astfel din 2016 si pana in prezent firma Altai a efectuat 2.439 de tranzactii de import in valoare de un miliard de lei pentru magazinele duty free. Din acestea, 400 de tranzactii in valoare de 970 milioane lei, au fost cu produse de tutungerie.

CITESTE MAI DEPARTE PE MOLD-STREET.COM