La doua saptamani de la inceputul anului scolar, clase intregi din diferite scoli sunt plasate in carantina. In total peste 250 de elevi din tara s-au infectat cu coronavirus, iar peste 10 mii sunt in autoizolare. Timp de doua saptamani copiii vor invata de la distanta.

Publicat:15.09.2021, 19:07

Inainte de a incepe lectiile, elevii liceului “Constantin Stere” din Soroca trebuie sa calce pe un covor special pentru a-si dezinfecta incaltamintea.

Apoi, copiii isi dezinfecteaza mainile. Pentru clasele primare acest proces este unul vesel.

In interiorul scolii sunt marcaje care indica traseul corect si indeamna elevii sa pastreze distanta. Asa cum institutia are aproape 1300 de elevi, invatamantul a fost partajat in doua ture: jumatate de clasa face ore online, iar cealalta - cu prezenta fizica. Chiar si asa, de ieri o clasa de a XII-a a fost plasata in carantina, dupa ce un elev s-a infectat cu coronavirus. Astazi, toti invatau de la distanta.

Profesoara de chimie, Lucia Bujor sustine ca asa este mai complicat de predat materia, insa se conformeaza situatiei. 

Lucia BUJOR, PROFESOARA DE CHIMIE: “Lucram bine, sunt bravo, se conecteaza toti. Ei sunt 20, suntem online 21. sunt activi. Da, ar fi de dorit pe viu, dar viata este cum este.” 

Totodata, directorul liceului sustine ca elevii se vor afla in carantina timp de 14 zile, iar daca la finalul acestei perioade se vor simti bine, cu totii vor reveni la ore. 

Vasile BAS, DIRECTORUL LICEULUI “CONSTANTIN STERE” DIN SOROCA: “Cadrele didactice au o sala bine dotata, unde desfasoara orele cu aceasta clasa online cu toata tehnica necesara. Avem si o invatatoare, care este la moment testata pozitiv si se trateaza la domiciliu.”

Si la un alt liceu din Soroca trei clase sunt in carantina dupa ce mai multi elevi au fost testati pozitiv la Covid.

Anatol IAVORSCHI, DIRECTORUL LICEULUI “ION CREANGA” DIN SOROCA: "Au fost igienizate incaperile, clasele, coridoarele.” 

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: “Cazuri de infectare in scoli au fost depistate si la Chisinau. Sunt peste 40 de elevi si 7 profesori care s-au imbolnavit de coronavirus. Astfel, 9 clase din 7 institutii sunt in carantina."

Care sunt aceste institutii, responsabilii din educatie au refuzat sa ne spuna. In total, de la inceputul anului scolar, peste 250 de elevi din tara s-au infectat, iar mai bine de 10.300 au fost plasati in autoizolare. Astfel, aproape 180 de clase din diferite scoli sunt plasate in carantina.