Cu numeroase nereguli depistate de autoritati, Centrul de sterilizare a cainilor maidanezi ar urma sa primeasca in cont peste sapte milioane de lei, anul viitor. Activistii pentru protectia animalelor sunt indignati si spun ca administratia adapostului foloseste banii netransparent, acuzatie negata de director.

Publicat:18.12.2021, 18:11

La Centrul de sterilizare a cainilor fara stapan sunt acum in jur de 500 de patrupezi. Dupa sterilizare, conform procedurii, urmeaza o perioada de doua saptamani de recuperare. Insa, cainii ar fi tinuti acolo mai mult timp, iar administratia ar insista sa primeasca bani in plus pentru asta, invocand cheltuieli pentru ingrijire. Seful interimar al sectiei control si protectia animalelor spune ca patrupezii ar fi capturati de pe strazi cu incalcari.

Karl LUGANOV, SEF INTERIMAR, SECTIA CONTROL SI PROTECTIE A ANIMALELOR, PRIMARIA CHISINAU: “In acest an ei au capturat 930 de caini, dupa datele pe care le avem, si doar 170 de caini sunt conform ordinelor noastre, 760 de caini sunt capturati fara legalitate, fara ordinele noastre. Noi nu stim unde ei au fost capturati, noi nu avem fotografii, nu avem dovezi. Noi credem ca trebuie achitati bani doar pentru cainii capturati conform ordinelor noastre.”

In urma unui control efectuat recent de ANSA, specialistii au depistat o serie de nereguli – animalele nu ar fi ingrijite corespunzator si, cel mai grav, centrul nu are un medic veterinar. Adapostul se afla in gestiunea Regiei Autosalubritate, iar responsabilii de aici se plang ca de jumatate de an nu au mai primit finantare.

Igor GIRLEA, DIRECTORUL REGIEI AUTOSALUBRITATE: “ Noua nu ni s-au achitat serviciile incepand cu luna martie, din principiu. Din cont propriu achitam hrana animalelor, cat si intretinerea angajatilor, salarizarea si intretinerea intregii infrastructuri.”

Pe de alta parte, cei de la sectia de protectie a animalelor spun ca au sistat finantarea din cauza neregulilor si pentru ca rapoartele financiare intocmite de responsabilii de la Autosalubritate nu ar fi complete.

Karl LUGANOV, SEF INTERIMAR, SECTIA CONTROL SI PROTECTIE A ANIMALELOR, PRIMARIA CHISINAU: “Conform contractelor pe care noi le avem cu Autosalubritate, este foarte greu de controlat, de verificat cum se cheltuie banii. 70-80% sunt pentru salarii, este scris ca sunt 34 de angajati, dar este foarte greu de verificat daca sunt acesti angajati.”

In proiectul bugetului local pentru anul viiitor sunt prevazuti 7,5 milioane de lei pentru Centrul de sterilizare a cainilor maidanezi.

“Nu este clar pentru ce este nevoie de o suma atat de mare, banii se aloca intr-o companie netransparenta.”

Directorul Centrului afirma insa ca este nevoie de aceasta suma pentru a crea conditii mai bune pentru caini.

Roman TRAHTMAN, DIRECTORUL CENTRULUI DE STERILIZARE A CAINILOR VAGABONZI: “ Pentru constructia de voliere noi, pentru reparatia peretilor, pentru contractele privind hrana de calitate pentru caini, pentru salarii, sa angajam un medic veterinar./05:57 De cumparat medicamente, lucruri pentru curatenie. Cainii sunt vii si ei se misca, strica voliere, musca lopeti, strica usi.”

Potrivit Sectiei de Control si Protectie a Animalelor, in capitala sunt circa 4 mii de caini maidanezi.